Moneda unică europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exista o zona euro, care cuprinde 12 tari: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Spania. Monedele acestor tari au disparut treptat, intre 1 ianuarie si 28 februarie 2002. Data de 27 ianuarie 2002 a fost ultima zi pentru guldenul olandez, 9 februarie pentru lira irlandeza, 17 februarie pentru francul francez, iar data de 28 februarie va fi ultima zi in care va circula silingul austriac, francul belgian, marca finlandeza, drahma greceasca, lira italiana, francul luxemburghez, escudo portughez, peseta spaniola. De la 1 martie 2002, in toate cele 12 tari amintite va circula o moneda unica: EURO.

Trei tari, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, din motive diferite au decis sa amane trecerea la moneda unica. Dar trecerea la Euro este o problema vitala pentru intreaga Uniunue Europeana.

Se fac mari eforturi, materiale si financiare, pentru ca mediile de afaceri sa-si adapteze echipamentele pentru utilizarea noii monede si sa faca tot posibilul pentru cresterea competitivitatii firmelor in cadrul pietei unice.

Bancile din Romania sunt pregatite pentru conversie. Banca Nationala s-a implicat direct in activitatile menite sa asigure pregatirea publicului romanesc si a mediilor de afaceri. BNR va mai publica cursurile de schimb in lei pentru valutele din zona euro, pana la data la care acestea isi vor pierde puterea circulatorie si cursul legal. Acest moment, difera de la o tara la alta, dar nu va fi ulterior datei de 28 februarie 2002. Dupa aceasta data, tabelul cu ratele de schimb va avea o alta infatisare.

BNR asigura coordonarea procesului de trecere la euro in tara noastra. Banca Nationala este implicata intr-o ampla campanie mediatica, al carui scop este acela de a transmite publicului toate elementele necesare finalizarii fara sincope a tranzitiei catre moneda unica europeana.

Numerarul detinut in valute din zona euro va putea fi schimbat la banci sau la case de schimb particulare.

Ziua de 1 ianuarie 2002, ziua E, a fost punctul culminant al unei etape de 6 ani, etapa in care un grup de tari europene s-au pregatit pentru a putea utiliza o singura moneda, inlaturand astfel barirele sistemelor monetare nationale.

Euro este moneda unica a Uniunii Economice si Monetare, adoptata la 1 ianuarie 1999. Semnul pentru moneda unica este E, cu doua linii orizontale, clar marcate, inspirat din litera greceasca epsilon, ca referinta la leaganul civilizatiei europene si la prima litera din cuvantul Europa. Liniile paralele reprezinta stabilitatea euro.

In intampinatrea zilei e s-au tiparit 14, 9 miliarde de bancnote, s-au batut 51, 5 miliarde de monede si la data de 11 ianuarie 2002 aproximativ 10 miliarde euro sa fie pusi imediat in circulatie pentru a inlocui monedele nationale.

Realizata de Robert Kalina, de la Imprimeria Bancii Centrale a Austriei, grafica bancnotelor euro este strans legata de de mostenirea culturala europeana, fara sa prezinte insa momente reale, ci simboluri. Desenele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda Unica Europeana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 476 cuvinte
Nr caractere:
15 567 caractere
Marime:
20.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Euro, Moneda
Predat:
la liceu
Sus!