Moneda Euro în contextul economic actual și adoptarea sa în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Ce este moneda euro?

Uniunea Europeană s-a înființat în anul 1993, prin Tratatul de la Maastricht, creându-se astfel și o uniune monetară, o monedă unică.

Moneda euro este una dintre cele mai utilizate monede europene, fiind devansată doar de dolar. În jur de 322 de milioane de cetățeni europeni o folosesc în investiții și cu scopul de a-și acoperi cheltuielile cotidiene.

2. Evoluția monedei Euro:

- În anul 1995, la Madrid, a fost adoptat oficial numele monedei, fiind ales de către un profesor belgian pe nume Germain Pirlot;

- Introducerea sa efectivă s-a produs la 1 ian. 1999,în timp ce monedele și bacnotele au fost introduse mai târziu, la 1 ian. 2002;

- Momentan, euro a fost adoptat ca monedă oficială în 18 ţări ce fac parte din UE.

- De altfel, mai exisă și câteva tări ce nu fac parte din Uniune, ce au adoptat moneda, cum ar fi: Monaco, San Marino, Vatican.

3.Caracteristicile zonei euro:

După cum se observă moneda euro este a doua din punct de vedere al tranzacționării pe piețele mondiale, cu un daily share de 33,4%, fiind întrecută doar de dolarul american, ce înregistrează un daily share de 87%.

Înainte de realizarea Uniunii Monetare, ţările care fac parte, în prezent, din zona euro aveau economii relativ mici şi deschise. Spre deosebire de acestea, zona euro formează o economie vastă, cu un grad mult mai ridicat de autonomie, comparabilă, ca dimensiuni, cu cea a Statelor Unite.

În ceea ce priveşte populaţia, zona euro are una dintre cele mai mari economii dezvoltate din lume, cu 333 de milioane de cetăţeni în anul 2012, faţă de Statele Unite şi Japonia, care numără 314 milioane şi, respectiv, 128 de milioane de cetăţeni.

Referitor la ponderea în produsul intern brut (PIB) mondial, zona euro a fost cea de-a doua mare economie cu monedă unică în anul 2012, cu un procent de 13,7%, după Statele Unite, care au avut o pondere în PIB de 18,9%. Ponderea Japoniei a fost de 5,6%.

Faptul că economia zonei euro este mult mai puţin deschisă decât economiile ţărilor participante tinde să limiteze efectele fluctuaţiilor preţurilor externe asupra preţurilor interne. Totuşi, zona euro are o economie mai deschisă faţă de cea a Statelor Unite sau a Japoniei. Exporturile de bunuri şi servicii ale zonei euro, calculate ca pondere în PIB, au fost semnificativ superioare în anul 2012 (26,8%), în raport cu cifrele pentru Statele Unite (14,1%) şi Japonia (15,4%).

Bibliografie:

http://europa.eu/about-eu/countries/member-countries/germany/index_ro.htm

http://www.dcnews.ro/2013/10/scenariu-pentru-prabusirea-germaniei-dupa-victoria-angelei-merkel/

http://www.europuls.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=584:euro-incotro-sfaritul-uniunii-monetare-sau-refondarea-ue&catid=107:politica-economica&Itemid=1242

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-13547627-mugur-isarescu-pentru-times-trecerea-euro-2015-nu-mai-intra-discutie.htm

http://europa.eu/pol/emu/flipbook/ro/files/na7012001roc_002.pdf

http://www.europeana.ro/euro/etapele%20introducerii%20euro.htm

http://www.europeana.ro/euro/drumul%20spre%20moneda%20unica%20euro%20scurt%20istoric.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda Euro in Contextul Economic Actual si Adoptarea Sa in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 998 cuvinte
Nr caractere:
10 404 caractere
Marime:
183.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!