Modul de funcționare al UE

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Modul de funzționare al Uniunii Europeane 3
Instituțiile Uniunii Europene 3
Parlamentul European 4
Consiliul European 5
Comisia Europeană 6
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene 7
Curtea Europeană de Conturi 8
Banca Centrală Europeană 9
Bibliografie: 10

Extras din referat:

Modul de funzționare al Uniunii Europeane

Uniunea Europeană reprezintă o formă de organizare unică la nivel mondial. Originalitatea acesteia derivă din faptul că spre deosebire de Statele Unite ale Americii, UE nu este un stat federal, fiecare țară membră în această uniune rămânând o națiune suverană independent.

Dacă privim UE ca pe o companie putem afirma că aceasta este alcătuită din mai multe departamente, care au sarcini și roluri bine determinate, toate contribuind la maximizarea rezultatelor UE. Așa numitele departamente sunt instituțiile , acestea fiind enumerate mai jos, iar pentru câteva am enumerat și câteva atribuții pentru a demonstra unicitatea și bunul management al UE.

Instituțiile Uniunii Europene

Principalele instituţii ale Uniunii Europene, cunoscute drept instituţii centrale şi care sunt implicate în procesul de decizie, sunt : Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană. Rolul consultativ în procesul decizional îl are Comitetul Economic şi Social, Comitetul Regiunilor. Consiliul European are rol de stimulator al discuţiilor şi inţiativelor comunitare. Alte instituţii cu rol vital în funcţionarea UE sunt: Curtea Europeană de Justiţie, Tribunalul Primei Instanţe, Curtea de Conturi şi Ombudsmanul European. Nu în ultimul rând, există instituţia financiară reprezentată de Banca Europeană de Investiţii – care susține implementarea politicilor UE (alături de Fondurile Structurale şi de programele comunitare) – şi Banca Central Europeană – creată în scopul sprijinirii uniunii economice şi monetare.

Aceste instituţii, create pe parcursul a mai mult de 40 de ani, reflectă evoluţia în timp a structurii europene şi trec acum printr-un proces de reformă generat de extinderea Uniunii cu zece state în 2004 (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania , Cipru şi Malta.) cea mai mare extindere din istoria sa, şi cu alte două în 2007 România și Bulgaria (deocamdată, procesul neoprindu-se aici).

Parlamentul European

Este ales prin vot direct de cetăţenii europeni, o dată la fiecare 5 ani. Membrii Parlamentului European sunt reprezentanţii ai popoarelor Uniunii, Parlamentul fiind una dinprincipalele instituţii europene cu puteri legislative, alături de Consiliul Uniunii Europene .

Principalele atribuții ale Parlamentului European sunt:

-Dezbaterea și adoptarea legislației UE

Există diferite domenii de activitate, precum protecția consumatorilor și protecția mediului, unde Parlamentul European împreună cu Consiliul, colaborează pentru a realiza diverse acte legislative și se asigură că acestea sunt adoptate. Acest proces mai este denumit și Procedură legislativă ordinară.

-Monitorizarea altor instituții europene

Parlamentul are o influență majoră în politica europenaă. Acesta își exercită influența asupra altor instituții europene în diverse modalități. De exemplu la formarea oricărei noi comisii, nici un membru nu își poate exercita atribuțiile până când nu este „validat” de Parlament. Parlamentul mai are posibilitatea de a solicita deminia Comisiei, această procedură având numele de moțiune de cenzură.

-Dezbaterea și adoptarea bugetului UE

În cadrul Parlamentului se formează o comisie care are drept sarcini monitorizarea cheltuielilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modul de Functionare al UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 947 cuvinte
Nr caractere:
11 093 caractere
Marime:
281.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Dodescu
Sus!