Modelul economic american și cel japonez

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Majoritatea covarsitoare a tarilor lumii au inteles necesitatea apelarii la economia de piata, iar fiecare din aceste tari a preluat o parte din caracteristicile economiei de piata pe care s-a axat in special, punandu-si de asemenea amprenta asupra ei. Astfel ca, aproape fiecare tara are varianta ei originala de economie de piata, aducand ceva nou fata de celelalte variante deja existente. Din aceasta abordare diferita a economiei de piata, de la o tara la tara rezulta o clasificare a tipurilor concrete de economie de piata. Acestea sunt: Economia de piata - orientata si dependenta de exterior - aplicata in statele mici independente, fostele colonii.

America datoreaza nivelul dezvoltarii sale economice actuale factorilor istorici, precum lipsa peroadei feudaliste, factorilor sociali, respectiv experienta pe care populatia coloniilor a dobandit-o de-a lungul perioadei de dominatie imperiala, invatand astfel sa se organizeze, sa se conduca si sa-si asigure produsele necesare consumului propriu prin forte proprii, cat si bogatiilor existente pe acest continent.

Ca si in cazul tuturor celorlalte state bazate pe economia de piata, actul politic isi are justificarea in cel economic, la fel petrecandu-se si cu relansarea economiei americane dupa castigul in alegeri al lui Ronald Reagan. El a facut prin sloganul America revine sa dispara din mentalitatea americanilor trista amintire a razboiului din Vietnam si a celui din Coreea si de asemenea a trezit la viata energia americana si mitul pionierilor.

Forta cea noua ii vine Americii din esecurile precedente si din criza teoriei keysiene ilustrata de recesiunea din anii 70. Intr-adevar acesta paruse sa anunte sfarsitul unei teorii care se baza pe stimularea cererii si pe deficitul bugetar si care anterior contribuise - mai ales in Europa - la succesul Celor 30 de ani gloriosi 1945-1975. Insa, S. U. A. este departe de a fi singura care a inmormantat in 1980 ideile lui Keynes.

Modelul economic de piata american se afla la confluenta a doua mari modele teoretice si anume: - modelul neoclasic (in acest tip de economie, interventia statului este exclusa); - modelul keynsist (in care interventia este acceptata doar ca agent economic si decizional) . Dezvoltarea Statelor Unite este sustinuta de asemenea si de alte organisme economice internationale de renume, cum sunt: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Fondul Monetar International (FMI). Acum S. U. A. este respectata, imitata si invidiata din nou preluand conducerera (leadership). Fundamentarea puterii Americane Relansarea economiei americane care incepe cu preluarea puterii de catre Reagan, are la baza in primul rand un activ fara echivalent, o importanta mostenire economica, financiara si tehnologica; de asemenea, nu trebuie neglijat aportul categoriilor de forta de munca la dezvoltarea si extinderea influentei economiei americane.

Actul economic, politic si masurile sociale se completeaza ...

Bibliografie:

Michel Albert - Capitalism contra Capitalism ( Editura Humanitas 1994 )

Nita Dobrota - Dictionar economic ( Editura Economica 1999 )

Nita Dobrota - Manual Alternativ de Economie Politica ( Editura Economica 1997 )

Internet

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul Economic American Si Cel Japonez
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 703 cuvinte
Nr caractere:
9 662 caractere
Marime:
16.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, america, japonia
Predat:
la liceu
Sus!