Metode de Gestiune a Serviciilor Publice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
Nota introductiva
I. Definirea serviciului public 3
II. Caracteristicile serviciilor publice 3
III. Principiile de organizare si functionare ale serviciilor 4
IV. Metode de gestiune a serviciilor publice 5
• Gestiunea directa
• Gestiunea delegata
• Gestiunea semidirecta
V. Concesionarea serviciilor publice 7
Opinii personale 9
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din referat:

Notă introductivă

Nevoile omului sunt numeroase si variate si se amplifica in functie de nivelul de dezvoltare al unei societati si de gradul de cultura al fiecareia.

De aceea, dezvoltarea serviciilor publice si diversificarea lor au fost favorizate de progresul general al societatii care a determinat noi activitati pentru populatie, activitati pe care puterea publica a fost tentata sa la satisfaca din motive de interes general. Asadar, statul intervine pentru a asigura satisfacerea acestor nevoi prin prestarea directa a unor servicii publice foarte importante sau intervine pentru a stimula si sustine sectorul privat.

Amintim cateva servicii publice edilitare: serviciul public de alimentare cu gaz si electricitate, serviciul public dedistributie a energiei termice, serviciul public de alimentare cu apa si canalizare, serviciul public de transport in comun

serviciul public de salubritate, serviciul public deintretinere si reparare a drumurilor publice

I. Definirea serviciului public

Se stie ca administratia publica este sistemul in care se desfasoara activitatea de organizare a executarii concrete a legii. Aceasta activitate esterealizeaza de catreautoritatile administrative centrale sau locale, avand caracter de:

- Dispozitie: reglementari elaborate si emise pe baza de lege;

- Prestatie: servicii publice de interes general sau local

Administratia publica din romania este structurata in prezent pe 2 nivele:

- Administratia publica de stat;

- Administratia publica locala.

Pe masuramodificariicerintelor si nevoilor, apoi noi servicii, altele dispar, iar altele isi modifica parametrii de functionare.

Serviciul public este mijlocul administratiei prin care se presteazacetatenilor servicii de interes general, in regim de putere politica. Infintarea serviciilor publice este atributul exclusiv al autoritatilor deliberate, respectiv al consiliilor locale, iar organizarea si functionarea lor constituie atributul autoritatilor executive, adica al prefectilor si al primarilor.

II. Caracteristici ale serviciilor publice

Un serviciu public trebuie sa satisfaca interesul general, trebuie sa se adapteze la evolutia unei nevoi si trebuie sa functioneze fara intrerupere deoarece este considerat indispensabil.

Serviciul poate fi vazut ca o activitate, ca un proces sau ca un act care se resfrange asupra unui act, a unei persoane sau a unui bun. El presupune o relatie directa intre furnizor si consumator, dar si o remuneratie. Astfel rezulta:

a) un serviciu este intangibil:

Aceasta caracteristica exprima faptul ca serviciile nu pot fi vazute, simtite sau prestate inainte de a fi cumparate. Serviciile nu sunt obiecte, ci activitati.

b) un serviciu este eterogen:

Aceasta caracteristica este determinata de faptul ca performanta unui serviciu difera de la un agent prestator la altul. Cu cat serviciul este oferit in locuri sau prin intermediul unor agenti diferiti, cu atat riscul de conformitate este mai mare.

Observații:

Metode de gestiune a serviciilor publice - ASE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Gestiune a Serviciilor Publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 846 cuvinte
Nr caractere:
12 084 caractere
Marime:
40.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!