Metoda Deming

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

In prezent, se face referire in mod frecvent la termeni cum ar fi calitate, calitate totala, managementul calitatii etc. Calitatea s-a constituit ca o strategie competitiva, aplicata proceselor industriale si, mai recent, serviciilor. Originea fenomenului de calitate dateaza de la inceputul anilor '30, putandu-se stabili un prim reper: publicatia Economic Control of Quality of Manufactured Products, W. A. Shewhart, de la Bell Telephone.

Dupa al doilea Razboi Mondial, cand conceptul de calitate incepe sa se dezvolte, J.U.S.E. (Uniunea Japoneza a Oamenilor de Stiinta si Ingineri) formeaza un Comitet de investigatii al calitatii care initiaza organizarea primelor actiuni de formare si instruire in domeniul calitatii. Totusi, initierea unei noi orientari coincide cu sosirea in Japonia a doi consultanti: W. E. Deming (in 1949) si J. M. Juran (in 1954), primul specializat in metode statistice aplicate asupra calitatii, al doilea specializat in implementarea sistemelor de calitate.

Unei calitati superioare ii corespunde un numar mai mic de produse reconditionate sau respinse. Aceasta poate determina un pret de vanzare mai mic si o crestere a competitivitatii pe piata. Pentru a realiza produsele in conformitate cu standardele, au fost introduse procedeele de control si calitate, fundamentate pe metode statistice (functia calitatii, in aceasta acceptiune clasica, se limiteaza la unele experiente ce au ca obiectiv verificarea concordantei intre diferitele componente si standardele dinainte stabilite. Rezultatele observatiilor vor permite separarea produsului acceptabil de cel neacceptabil prin inspectarea produsului deja terminat sau aflat in fazele intermediare de productie. Astfel, dupa cum se poate deduce, lipsa calitatii (adica devierea de la valorile specificate, de la standarde) produselor da nastere unor costuri foarte mari (reconditionarea sau aruncarea produselor). De aceea, evitarea acestora se transforma in obiectiv prioritar.

Calitatea consta in crearea de produse sau servicii satisfacatoare pentru client; deci, va trebui sa concentram in ea toate activitatile prin care se dobandeste aceasta satisfactie, independent de locul si tipul unitatii in care se desfasoara procesul.

Aceasta presupune obtinerea:

- calitatii produselor/serviciilor;

- calitatii resurselor;

- calitatii proceselor;

- calitatii resurselor atat tehnice, cat si umane;

- calitatii activitatilor de gestiune.

Aceasta conceptie, care doreste sa cuprinda toata organizatia si toate activitatile, se numeste calitate totala. Dar calitatea totala nu este doar o modalitate de a gandi; este, mai ales, un ansamblu de principii si metode care urmaresc scopul de a-l satisface pe client, la cel mai mic cost.

Calitatea totala implica:

o Orientarea organizatiei catre necesitatile clientului. Satisfacerea cererilor este aspectul principal. Avand acest obiectiv, unitatea trebuie sa se concentreze asupra proceselor importante pentru a atinge acest scop si care aduc valoare adaugata.

o Largirea conceptului de client. Putem concepe organizatia ca pe un sistem, integrand furnizorii si clientii. Aplicarea calitatii inseamna si satisfacerea necesitatilor clientului intern.

o Detinerea pozitiei de lider in privinta preturilor. Calitatea costa, dar non-calitatea este si mai scumpa. Daca atentia trebuie sa fie centrata asupra necesitatilor si expectativelor clientului, acestea vor fi mai bine indeplinite daca costurile transferate clientului vor fi mai mici. Aceasta reducere a costurilor permite concurarea pe piata cu sanse reale de succes. In cazul Administratiei Publice, reducerea este obligatorie din cauza mijloacelor de finantare scazute si a crizei bugetare.

o Managementul bazat pe prevenire. Ideea ce deriva este aceea de a face bine lucrurile de prima data. Este mai bine decat in cazul actiunilor clasice de detectare si corectie.

o Imbunatatirea factorului uman. Calitatea nu se controleaza, ci se realizeaza; si ea este realizata de persoanele care fac parte din organizatia in cauza, toate fara nici o exceptie. De aceea este necesara stabilirea unui management al resurselor umane, incepand cu motivatia pentru calitate si participare.

o Imbunatatirea permanenta. Calitatea trebuie sa fie conceputa ca fiind un orizont si nu un scop. Nu se ajunge la calitatea totala, ci se urmareste un orizont care se largeste pe masura ce se inainteaza. Aici este implicata ideea imbunatatirii continue a calitatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metoda Deming.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 453 cuvinte
Nr caractere:
8 859 caractere
Marime:
40.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, management
Predat:
Facultatea de Administratie si Management Public , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Economie
Profesorului:
Florescu Margareta
Sus!