Management internațional curs 9 tipologia structurilor organizatorice ale firmelor de afaceri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atunci cand firma de afaceri internationale isi stabileste ca obiectiv internationalizarea activitatii, structura sa organizatorica cunoaste modificari.

Exista trei mari categorii de structuri organizatorice, fiecare corespunzand unui anumit stadiu de internationalizare: Structurile internationale sunt specifice firmelor care se afla in fazele initiale ale dezvoltarii internationale.

fie prin extinderea in strainatate a structurii organizatorice interne, fie prin instituirea unei divizii internationale in cadrul firmei.

In functie de acestea, avem doua tipuri de structuri: A. structura cu departament de export B. structura cu divizie internationala.

1. A. Structura cu departament de export este prima forma de organizare a firmei, ce reflecta o activitate internationala.

Departamentul de export este format din specialisti in afaceri internatioale si are sarcina derularii exporturilor firmei.

Acest departament (serviciu) realizeaza doua functii importante: functia de cercetare a pietei externe si de obtinere a informatiilor necesare cu privire la piata externa si, in functie de aceasta, contribuie la definirea unei straegii viitoare a firmei; functia operativa de selectare a clientilor, de contractare si derulare a tranzactiilor internationale.

Avantajele structurii cu departament de export: Poate aduce profituri mai mari, pentru ca se elimina comisioanele acordate unor firme de comert exterior; Asigura o corelatie si un control mai bun asupra intregii activitati de export.

Dezavantajul structurii cu departament de export consta in subordonarea acestui departament fata de departamentul de marketing, ceea ce duce la limitarea comunicarii cu celelalte departamente, in special cu compartimentul de productie, cercetare-dezoltare si cel financiar.

Aceasta structura de organizare se adapteaza mai bine firmelor cu linie mica de produse si firmelor ce se afla in faza initiala a operatiunii de internationalizare, iar vanzarile din export detin o pondere mai mica decat pe piata interna.

1. B. Structura cu divizie internationala aparitia acesteia a fost determinata de o serie de factori, cum ar fi: accentuarea angajarii internationale a firmei impune conducerea operatiunilor de internationalizare de la un nivel ierarhic mai inalt si crearea unei structuri organizatorice separate; concentrarea tuturor activitatilor internationale intr-o singura unitate organizatorica reprezinta cel mai bun mod de a face fata complexitatii pietei mondiale si de a exploata oportunitatile mediului global de afaceri; necesitatea formarii specialistilor in afaceri internationale si plasarea lor intr-o structura separata.

In aceasta structura organizatorica, managementul operatiunii internationale este coordonat de o divizie situata, de fapt, in tara unde isi are sediul firma mama.

A, B = produse Avantajele structurii cu divizie internationala: Gruparea operatiunilor internationale intr-o singura divizie ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management International Curs 9 Tipologia Structurilor Organizatorice Ale Firmelor De Afaceri
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 831 cuvinte
Nr caractere:
16 971 caractere
Marime:
178.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!