Management internațional curs 2 managementul internațional concept și practică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

are in vedere interactiuni intre organizatii (firma, clientii, concurenta, etc) care au valori si comportamente diferite.

Abordarea interculturala este o caracteristica definitorie a teoriei si practicii managementului international.

Managementul international s-a conturat ca o componenta distincta a stiintei managementului. Abordarile privind managementul international sunt nuantate, diversificate. Managementul global notiune prin care se intelege, de regula, managementul societatii multinationale; Managementul comparat studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii care functioneaza in contexte culturale, natiuni diferite.

Managementul intercultural (intre culturi) a produs o literatura abundenta in ultimii ani, in special in cea nord-americana si britanica si se refera la studierea relatiilor ce exista intre diferite comunitati comparate si abordate in contextele lor specifice. Asadar, acest tip de management este managementul care actioneaza intr-un mediu cultural complex, eterogen.

Managementul international acest tip de management reprezinta managementul organizatiilor implicate in afaceri internationale, adica in activitati si tranzactii ce se desfasoara peste granitele a doua sau mai multe state.

Managementul international reprezinta managementul activitatilor firmei la scara internationala si are rolul de a mentine firma intr-o stare de echilibru dinamic in cadrul mediului global.

In concluzie, managementul international poate fi considerat o forma a managementului intercultural (in masura in care cadrul de referinta este mediul cultural national), precum si o forma a managementului global (atunci cand firma devine multinationala). Managementul international valorifica, de asemenea, si rezultatele studiilor de management comparat.

3. 2. Specificul (particularitatile) managementului international Managementul international si managementul afacerilor in plan national se aseamana prin aceea ca ambele urmaresc atingerea obiectivelor economice ale firmei, prin coordonarea rationala a activitatilor si utilizarea eficienta a resurselor.

Pe de alta parte, ele se deosebesc datorita: contextelor diferite in care se realizeaza; diversitatii culturale a participantilor la tranzactii; ca urmare a conceptiilor si practicilor manageriale diferite.

Tot mai multe firme participa la activitatea (viata) economica internationala. Aceasta presupune dezvoltarea dimensiunii internationale a managementului, a conceperii activitatii si strategiei firmei intr-o optica internationala si globala.

Caracteristicile ce alcatuiesc specificul managementului international sunt: Dezvoltarea managementului international este o reflectare a procesului de internationalizare a vietii economice ce a impus ca mediu de existenta si functionare a firmei piata mondiala (spatiul economic global). Acest proces s-a realizat prin: intensificarea internationalizarii in plan regional (integrare economica) sau ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management International Curs 2 Managementul International Concept Si Practica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 666 cuvinte
Nr caractere:
15 059 caractere
Marime:
19.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!