Licitația Electronică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
1. Licitaţia electronică 3
1.1. Avantajele și dezavantajele licitaţiei electronice 4
1.2. Etape de desfăşurare a licitaţiei electronice 6
1.3. Tipuri de licitații electronice 8
2. Prezentarea unor platforme de licitare 10
2.1. TED 10
2.2. ETIS 11
2.3. Platforma de licitare electronică a Germaniei 12
3. Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) 13
3.1. Generalități 13
3.2. Caracteristici SEAP 14
3.3. Beneficiile utilizarii SEAP 16
3.4. Piedicile din calea utilizarii SEAP 16
4. Exemplu practic pentru înregistrarea unei cereri de ofertă
(licitație electronică) 18
CONCLUZII SI PROPUNERI 22
BIBLIOGRAFIE 23

Extras din referat:

Introducere

Achizițiile electronice sunt aceleași licitații publice de mai demult, dar organizate on line pe o platformă administrată de ASSI numită e-licitatie. Astfel, înainte oferta de preț pentru o licitație se depunea în dosare sigilate, la sediul organizatorului până la o anumită dată, după care la o altă dată se deschideau aceste dosare și în funcție de criteriile de atribuire a licitației, se desemna un câstigator.

Prin intermediul achizițiilor electronice, aceste oferte de preț se depun on-line prin intermediul unui site web și anume e-licitație. Desemnarea câstigatorilor achizițiilor electronice se face la fel on–line prin intermediul aceleași aplicații. Acest lucru a dus la economisirea de timp, atât din partea organizatorilor licitațiilor, cât și din partea ofertantilor.

Produsele vândute prin licitații electronice pot fi produse de ultima oră, de suprastoc sau cu stoc fluctuant sau obiecte de valoare pentru colecționari specializați. Includ de la bunuri materiale, metale și materii prime agricole, la obiecte de artă unicat. Spre exemplu, firmele de hardware vând prin licitații electronice specializate și deja bine cunoscute, atât modele noi, cât și produse folosite.

Cum orice lucru nou este întâmpinat cu multă neîncredere, soarta achizițiilor electronice a fost asemănătoare. Mulți au criticat, mulți nu au înțeles. dar cu trecerea anilor încetul cu încetul, achizițiile electronice vor deveni o normalitate, iar utilizatorii acestui sistem se vor întreba mirați cum de acum 10, sau 20 de ani în urmă se organizau licitațiile așa de complicat cu dosare, oferte în plic, zeci de deplasari și o groază de timp pierdut.

1. Licitaţia electronică

Licitaţia electronică constă în efectuarea unei achiziţii publice şi atribuirea contractului prin procedeu electronic, fără rupturi ale mediului de comunicare. Toate procesele, începând cu elaborarea şi publicarea documentaţiei (de către achizitorul public) până la prelucrarea ofertei şi depunerea acesteia (de către ofertant), se efectuează pe cale electronică.

Internetul si Web-ul au facut posibil ca licitatiile online sa ajunga la indemana tuturor.

Licitatiile electronice sunt o modalitate de interactiune intre agenti umani sau artificiali care, pe baza unor protocoale de negociere specifice fiecarui tip de licitatie, conduc la stabilirea unor contracte. Urmarirea si participarea simultana la mai multe licitatii online implica efort, timp si prelucrarea unui volum semnificativ de informatii. In acest context, sistemele de licitatii online cu agenti inteligenti devin tot mai populare.

Transferul de date se face în mod uzual utilizând Internetul. Licitaţia electronică este menită să asigure mai multă transparenţă, să accelereze transferul de date şi să reducă volumul de muncă.

Autoritatea contractantă are dreptul de a utiliza licitaţia electronică în

următoarele situaţii:

a) ca o etapă finală a licitaţiei deschise, a licitaţiei restrânse, a negocierii cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, sau a cererii de oferte, înainte de atribuirea contractului de achiziţie publică, şi numai dacă specificaţiile tehnice au fost definite cu precizie în caietul de sarcini;

b) la reluarea competiţiei dintre operatorii economici care au semnat un acord-cadru;

c) cu ocazia depunerii ofertelor ferme în vederea atribuirii unui contract de achiziţie publică prin utilizarea unui sistem de achiziţie dinamic.

Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achiziție publică în procedura electronică sunt libera concurență, eficiența utilizării fondurilor publice, transparența, tratamentul egal și confidențialitatea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Licitatia Electronica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 347 cuvinte
Nr caractere:
29 668 caractere
Marime:
1.22MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!