John Forbes Nash și implicațiile teoriilor sale în gândirea economică modernă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

John Forbes Nash, Jr. , - nascut in 13. iunie 1928 - este un matematician american ce a lucrat - si mai lucreaza inca - in domeniul teoriei jocurilor si a geometriei diferentiale. Impreuna cu alti ganditori ai teoriei jocurilor : Reinhard Selten si John Harsanyi a primit "Premiul Nobel" in economie in anul 1994. Este un personaj foarte cunoscut in cultura populara americana dar si in filmul "A Beautiful Mind" care-l prezinta ca un geniu al matematicii dar care suferea de schizofrenie.

Cand, la douazeci de ani, a solicitat sa fie admis ca elev la Princeton, scrisoarea de recomandare scrisa de profesorul sau R.J. Duffin continea o singura linie: "Acest om este un geniu"

In 1948 a absolvit Carnegie Institute of Technology (now Carnegie Mellon University) din Pittsburgh, Pennsylvania unde mai intai a studiat ingineria , chimia si apoi matematica.

In 1950 si-a luat doctoratul la Princeton University unde a lucrat in domeniul teoriei jocurilor , finalizand dizertaia "Equilibrium Points in N-person Games" ( Puncte de echilibru in jocurile cu N persoane) Aceasta valoroasa lucrare l-a consacrat in lumea stiintifica , lucrare ce contine definitii si proprietati despre ceea ce mai tarziu s-a chemat Nash equilibrium (Echilibru Nash).

Primele semne de schizofrenie a aparut in 1958. Aceasta boala il va marca pana in anul 1971 cand a hotarat sa nu mai urmeze nici un tratament medical.

Exista o legenda din campusul de la Princeton in care Nash era "The Phantom of Fine Hall" ( fantoma de pe culoarele facultatii de matematica) , o persoana inchipuita care mazgalea ecuatii pe table in miez de noapte.

In 1978 a fost premiat cu Premiul John Von Neumann pentru inventiile sale ale echilibrului non-cooperativ denumit echilibrul Nash.

In 1999 a castigat premiul Leroy P Steele Prize decernat de Societatea Americana de matematica.

In 1994 a primit Premiul Nobel in economie ca o recunoastere a meritelor sale din domeniul teoriei jocurilor dezvoltate in anii '50.

Nash este in prezent Senior Research Mathematician la Princeton University.

Intre 1945 si 1996 el a publicat peste 23 de studii stiintifice.

Filmul "A Beautiful Mind" a fost lansat in 2001 sub regia lui Ron Howard iar in rolul principal fiind Russell Crowe jucand rolul lui Nash. Filmul a primit 4 premii OSCAR inclusiv Best Picture. "A Beautiful Mind" a primit , totusi, numeroase critici pentru viata nu tocmai reala din film a personajului principal , despre schizofrenia de care suferea dar si despre reprezentarea mult prea simplificata al "Echilibrului NASH".

Introducere in teoria jocurilor

Teoria jocurilor are ca obiect analiza generala a interactiunilor strategice.

Teoria jocurilor reprezinta studiul comportamentului indivizilor in situatii strategice.

Jocul este o activitate care se desfasoara pe baza unor reguli explicite sau implicite.

Strategia este un set complet de actiuni ale unui jucator ca raspuns la actiunile altui jucator.

Strategia dominanta- O situatie in care pentru fiecare jucator exista o singura alegere optima, indiferent de decizia celuilalt jucator. Altfel spus, o strategie dominanta este acea strategie care nu poate fi schimbata unilateral de un jucator fara ca aceasta schimbare sa genereze rezultate mai proaste pentru el. Decizia privind alegerea strategiei se ia pe baza principiului dominarii.

Principiul dominarii consta in faptul ca un jucator nu alege niciodata o strategie care genereaza rezultate mai proaste decat celelalte strategii disponibile. Altfel spus, un jucator alege intotdeauna acea strategie care genereaza cel putin aceleasi rezultate ca si celelalte strategii disponibile.

Tipuri de jocuri

Jocuri cu suma zero - O situatie in care jucatorii au interese opuse, fapt pentru care castigul unui jucator reprezinta exact pierderea celuilalt. Jocurile cu suma zero au un punct de echilibru la care se poate ajunge dupa o singura runda de joc sau dupa mai multe runde. Desi asemenea situatii se intalnesc in activitatea economica, ele nu sunt o caracteristica definitorie a acesteia. Jocurile cu suma zero pot avea strategie dominanta sau pot sa nu aibastrategie dominanta.

Jocuri cu suma pozitiva - O situatie in care castigurile unui jucator nu sunt in mod necesar egale cu pierderile celuilalt jucator. Ambii jucatori pot sa castige sau ambii pot sa piarda. Exista doua tipuri de jocuri cu suma pozitiva:

1. Jocuri cooperative - jucatorii coopereaza pentru a obtine cele mai

Bibliografie:

- www.wikipedia.org

- Economie Microeconomie si Macroeconomie - Conf.univ.dr. Claudiu DOLTU

- www.ase.ro - biblioteca digitala

- Nobelprize.org -

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • John Forbes Nash si Implicatiile Teoriilor Sale in Gandirea Economica Moderna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 205 cuvinte
Nr caractere:
30 556 caractere
Marime:
151.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, castig, factori economici
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Mircea Teodoru
Sus!