Întreprinderea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intreprinderea reprezinta o veriga de baza a economiei in care are loc producerea unor bunuri, executarea unor lucruri sau prestarea unor servicii conform cerintelor pietei.

(Intrenet) Principala sursa de date a sistmului informational economic este contabilitatea, a carei sfera de actiune o reprezinta intreprinderea.

Cea mai prezenta in toate domenile contabile de astazi este informatia economica. Expresile concrete ale informatiei poarta denumirea de date. Purtatorii de date se folosesc de o serie de mijloace tehnice si materiale.

Datele economice trec prin mai multe etape care formeaza ciclul de prelucrare a datelor sau fluxul informational economic.

Informatia economica se clasifica in informatii orale (folosite in comunicarile directe), informatii scrise (consemnate in carti, documente de evidenta, registre) si informatii audiovizuale (se obtin prin intermediul comunicarilor prin fax, telefon, computer). Cea mai importanta forma a informatiei economice o constituie evidenta economica. Ea constituie un sistem unitar de inregistrare cronologica si sistematica a fenomenelor si proceselor economice in scopul cunoasteri activitatilor desfasurate. Masurarea proceselor si a elementelor economice se face cu ajutorul etalonului de evidenta care are mai multe forme: etalon valoric-se foloseste pentru exprimarea unei unitati monetare (leu, dolar, euro), etalon natural-se foloseste pentru masurarea si exprimare cantitativa (metru, kilogram) si etalonul de timp se foloseste pentru masurarea timpului (consum/ora, km/ora) Evidenta economica are trei forme: prima forma este evidenta operativa care inregistreaza la locul si in momentul produceri fenomenele si procesele economice.

-foloseste toate tipurile de etaloane informationale; -foloseste o diversitate de mijloace de lucru (registre simple, tabele grafice, contoare de apa, diverse documente de evidenta operativa) Principalii furnizori de date sunt documente economice care sunt acte scrise intocmite in momentul efectuarii operatilor economico-financiare. Documentele contabile servesc la prelucrarea, centralizarea si inregistrarea in evidenta contabila a operatiilor consemnate in documente justificetive.

Ex: de document contabil Registru jurnal Documentele de evidenta operativa consemneaza operatiile care au loc in momentul si la locul producerii lor.

A doua forma a evidentei economice este contabilitatea care inregistreaza, urmareste si controleaza lanturile activitatii economice care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc care l-am definit mai sus. Potrivit legii contabilitatii nr. 82/1991 unitatile patrimoniale au obligatia sa conduca si sa organizeze contabilitatea proprie.

Contabilitatea are ca sarcini furnizarea datelor necesare elaborarii programelor de activitate economica, asigurarea urmaririi si a controlului valoric al activitatilor desfasurate, furnizarea informatiilor nacesare intocmirii documentelor si sa asigure informatiile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intreprinderea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 311 cuvinte
Nr caractere:
9 067 caractere
Marime:
14.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
firma, organizare
Predat:
la liceu
Sus!