Integrare europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poate mai mult decat majoritatea tarilor candidate europene, Romania vede in relatia cu Uniunea Europeana sansa extraordinara de a invinge capcana inapoierii si realizarea aspiratiei seculare de modernizare, integrarea ne-ar pune la adapost de instabilitatea si perturbatiile din restul spatiului mondial.

Totusi cresterea economica sustinuta este un fenomen foarte rar intilnit .

Integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene prezinta mai multe avantaje, decat dezavantaje.

Romania are potential, dar nu stim sa-l valorificam. Am sa va dau cateva exemple, pentru a sustine afirmatia pe care am facut-o. S-ar putea face turism de pilda, odata cu dezvoltarea infrastructurii, sau agricultura, pentru ca Romania are cea mai mare populatie rurala, ca procentaj, din Europa. In plus, avem pamant manos, care are potential.

Noi nu stim sa-l dezvoltam si poate nu avem mijloacele necesare. Aici, intervine Uniunea Europeana, si Romania ar avea de castigat. UE vine cu o legislatie, cu investitii, iar fondurile cele mai mari vor fi orientate tocmai spre aceasta zona - agricultura romaneasca.

S-a spus in dese randuri ca integrarea Romaniei in UE, va duce la pierderea specificitatii tarii noastre. Eu as spune ca este doar o prejudecata. Daca am stiut pana acum sa ne pastram specificul national, de ce nu am face-o si mai departe?

Dimpotriva, integrarea l-ar ajuta pe taranul roman sa se puna in valoare cu ceea ce are specific, incepand cu marfurile specific romanesti, costumele populare, obiceiurile si traditiile romanilor etc. Astfel, putem castiga mai multi bani. Asa speram sa se intampla si cu valorile culturale, care in contact cu celelalte culturi, se vor distinge si vom vedea ce avem noi specific, al nostru. Acest lucru va ajuta tocmai la pastrarea a ceea ce avem de valoare. Ba chiar, as putea spune ca oamenii se vor simti incurajati sa pastreze, ceea ce au ca traditie si ca mestesuguri, tocmai pentru ca ele vor valora ceva atunci cand, vom merge cu ele pe marile piete culturale ale Europei si ne vom mandri.

La prima vedere, atat transformarea, cat si dezvoltarea ar fi simplu de rezolvat daca politica publica si ceea ce fac intreprinzatorii privati ar putea sa "planteze" institutii progresiste , schimbind instantaneu anatomii si fiziologii sociale(organizationale

Bibliografie:

- Marin Dinu, Cristian Socol- Modelul european de integrare, Ed.Economica,2005

- Ofelia Ichim- Comunicare interculturala si integrare europeana,Ed Alfa,Bucuresti, 2006

- John Pinder- Uniunea Europeana.Foarte scurta introducere,ED. Bic All, 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrare Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 063 cuvinte
Nr caractere:
11 094 caractere
Marime:
15.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, state, statut social, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Dan Ion
Sus!