Previzualizare referat:

Extras din referat:

Potrivit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, franciza reprezinta un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita Francizor, acorda unei alte persoane, denumita Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Revista Franchise International defineste o franciza ca fiind un concept de afacere prin care francizatul plateste pentru marca (numele) si instruirea (know-how-ul) in sistemele, operatiunile si sistemul comercial al francizorului printr-o taxa initiala si printr-o taxa ulterioara denumita taxa de franciza (un procent din cifra de afaceri). conditiile financiare durata contractului conditiile de modificare, prelungire si reziliere Deschiderea unei afaceri in franciza, beneficiaza de o serie de avantaje fara investitii substantiale. Cat priveste investitia initiala, aceasta presupune, potrivit unui studiu realizat de publicatia Banii Nostri, amenajarea spatiului comercial in functie de cerintele francizorului, realizarea stocului initial in cazul francizei de retail si cumpararea echipamentelor (de obicei furnizate de francizor, datorita cunoasterii specificatiilor tehnice, retelei de distributie si service). In cazul acestui gen de afacere, exista 3 tipuri de taxe pe care beneficiarul trebuie sa le plateasca: taxa de intrare, care se plateste la semnarea contractului, redeventele reprezentand cotele procentuale din cifra de afaceri, care se platesc lunar, si taxa de publicitate, care este utilizata rareori pe piata romaneasca.

Taxa de intrare poate varia de la 500 de euro, pentru agentiile imobiliare, de exemplu, la peste 2 milioane de euro, in cazul unui lant hotelier. Redeventele pot varia si ele intre 0 si 5% in afacerile de retail, iar pentru francizele din sfera serviciilor, aceste taxe ajung intre 5 si 20% din cifra de afaceri.

Printre cele mai cunoscute afaceri in franciza din Romania se numara Fornetti (patiserie), Basic System (renovarea si reconditionarea pardoselilor, peretilor si plafoanelor suspendate), Gogoasa infuriata, McDonald s, Pizza Hut, Angst, Gregory s. In numarul sau din aprilie 2005, revista Idei de Afaceri prezinta sub titlul Franciza, sau cum sa faci avere prin metode testate de altii o serie de oportunitati oferite de acest gen de afacere: francizorul va furniza intregul concept de afacere insotit de pachetul complet de demarare a afacerii deveniti expert chiar din prima zi: un concept de marketing testat si bine pus la punct va sprijina lansarea si promovarea afacerii pe piata secretul afacerii il cunoasteti chiar de la inceput: know-how-ul conceptului de franciza si punerea acestuia in practica sunt lucruri furnizate si testate de francizor toate informatiile le primiti in scris: un contract corect intocmit, cu avantaje pentru ambele parti si un manual al ...

Bibliografie:

1. Revista Idei de Afaceri apr 2005

2. Revista Bloombiz 7mar 2006

3. Capital Nr.9, din 2 mar 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franciza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 298 cuvinte
Nr caractere:
6 908 caractere
Marime:
13.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
franciza, Economie
Predat:
la liceu
Sus!