Exporturile românești înainte și după abandonarea economiei de piață - piețe pierdute și avantaje dobândite țările (ex-socialiste)

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Contextul istoric

La terminarea celui de-al doilea razboi mondial, a existat o intelegere intre Aliati cu privire la ocuparea temporara a teritoriilor pe care le cucerisera in timpul razboiului. Teritoriile ocupate de Statele Unite, Regatul Unit si Franta au devenit democratii cu economii de piata, aliate cu SUA, in vreme ce teritoriile ocupate de Uniunea Sovietica au devenit tari comuniste cu economii centralizate de stat, aliate cu URSS. Acest fapt a condus la impartirea Germaniei- Uniunea Sovietica a ocupat Germania Rasariteana, care a devenit Republica Democrata Germana, iar SUA si celelalte puteri occidentale invingatoare au ocupat Germania Apuseana, care avea sa devina Republica Federala Germania.

Tarile europene mebre ale Pactului de la Varsovia- Republica Populara Polonia, Republica Socialista Cehoslovacia, Republica Populara Ungaria, Republica Socialista Romania, Republica Populara Bulgaria si Republica Democrata Germana- erau state satelite ale Uniunii Sovietice. Desi liderii sovietici afirmau ca natiunile din Pactul de la Varsovia erau entitati egale in drepturi, care erau membre ale unei aliante democratice, realitatea era cu totul alta- URSS-ul isi impunea deciziile prin utilizarea fortei sau a amenintarii cu forta.

2. Situatia economica si politica a Republicii Socialiste Romania

Inca din prima jumatate a anului 1947, Partidul Comunist a actionat pentru a-si mari controlul asupra tuturor ramurilor economiei. Planificarea, conducerea centralizata si toate masurile pe care le-au luat comunistii au fost doar inceputul nationalizarii industriei si colectivizarii agriculturii. Transformarea economiei romanesti in conformitate cu modelul rusesc a fost insotita de integrarea ei in blocul sovietic.

In iunie 1948, Marea Adunare Nationala a votat legea nationalizarii intreprinderilor industriale, de asigurari, miniere si de transport, care, impreuna cu inceputul procesului de colectivizare in martie 1949, au facut din stat singurul detinator de resurse.

Planul de stat lansat la 24 decemvrie 1948 urmarea realizarea a 5 obiective:

• Dezvoltarea extensiva;

• Autarhia economica;

• Planul central si planificarea;

• Investitii masive in industria frea in defavoarea celei de consum;

• Sovietizarea industriei romanesti.

3. Comertul exterior al Romaniei in perioada comunista

Desi in perioada 1950-1986 comertul exterior romanesc a crescut de 40 de ori, ponderea Romaniei in comertul mondial nu a inregistrat decat o crestere nesemnificativa de la 0,55% la 0.6% datorita faptului ca cea mai mare pondere a tranzactiilor cu bunuri se desfasurau intre statele membre CAER sub forma de barter, iar calitatea produselor era una inferioara deoarece pe piata mondiala Romania exporta produse semifabricate sau cu un grad scazut de prelucrare, inregistrandu-se astfel un raport foarte scazut intre valoarea adaugata si costul metalului brut in cadrul pretului de vanzare.

Operatiunile de comert exterior se desfasurau sub forma?

- Importurilor si exporturilor cu statele din Europa Occidentala, cu SUA, cu tari din America Latina si alte state pe intreg mapamondul

- De barter cu statele membre CAER.

Bibliografie:

Ghisa, V. Vasile, Paunescu A. Gheorghe, Parteneriatul comercial extern al Romaniei 1900-2000, vol. I, Bucuresti 2001, nr. 39;

Iacob, Al., Rolul si importanta societatilor sovieto-romane, Editura Cartea Rusa, 1951;

Ionescu Ghita, Comunismul In Romania, Bucuresti, Editura Litera, 1994;

Marin, Gheorghe Gaston, in serviciul Romaniei lui Gheorghiu-Dej – insemnari din viata, Editura Universul Romanesc, Bucuresti, 2000;

Alexandrescu, Ion, Dosarele istoriei, anul I, nr 3, 1996;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exporturile Romanesti Inainte si Dupa Abandonarea Economiei de Piata - Piete Pierdute si Avantaje Dobandite Tarile (Ex-socialiste).docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 602 cuvinte
Nr caractere:
10 211 caractere
Marime:
33.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!