Iunie/Iulie 2008 - Un nou punct culminant al crizei sistemice globale: Cand iluzia ca criza este sub control se stinge
Ucenicii (invataceii) magicianului sunt condamnati sa repete aceleasi greseli iar si iar. In 2007, incercarea autoritatilor si a marilor institutii financiare de a ascunde criza subprime (care incepuse deja sa loveasca tare inca din februaria-martie 2007) a avut ca rezultat un soc sever si prelungit inregistrat in vara lui 2007. In urmatoarele saptamani vom experimenta un ,,remake" a aceluiasi scenariu, adica o agravare serioasa a crizei financiare din ianuarie-martie 2008 se va inregistra la inceputul verii din 2008.
In acest buletin, echipa noastra s-a decis sa descrie 5 din cele 7 tendinte/trenduri care sunt in progres la momentul actual si care in curand vor avea ca rezultat noul punct culminant al crizei sistemice globale (ultimele 2 tendinte - Europa si Asia - vor fi analizate in numarul urmator).
Real estate: o gaura fara fund
Bula financiara globala: Inflatia este in plin progres
Economia SUA: Recesiunea se instaleaza
Deficitele publice ale SUA: Marea revenire
Dolarul: Revenirea/reculul care de fapt nu exista
Europa: Decuplare confirmata - Inima/centrul Zonei Euro rezista / Marea Britanie intra in recesiune
Asia: Se asteapta la o incetinire severa
De asemenea, vom formula o serie completa de recomandari strategice si operationale in vederea pregatirii pentru socul ce va sa vina in vara lui 2008.
In aceasta introducere dorim sa explicam in ce fel va contribui aceasta noua operatie de ,,euforizare" la inrautatirea viitorului soc.
Intr-adevar, in ciuda tuturor semnelor care arata ca criza este in plin proces (pierderile bancilor si procesul continuu de depreciere a activelor financiare, inmultirea falimentelor bancilor de marime medie din SUA in mod particular, cresterea ,,infirmitatii" marilor companii de asigurari (dupa cum anticipa echipa noastra cu cateva luni in urma, marile companii de asigurari incep sa inregistreze mari pierderi datorita crizei: AIG, liderul national, si State Street, care e aproape de faliment, au pornit primele), colapsul neintrerupt al preturilor caselor, contaminarea economiei reale si a economiilor din afara SUA, caderea monedei SUA, incetinirea economica in Europa) autoritatile financiare, marile banci si mass-media internationala garanteaza ca criza este sub control. Cum in viata reala sunt lipsiti de putere, acesti invatacei ai magicienilor apeleaza la ,,arma psihologica" pentru a stapani criza. Criza sistemica globala mai are mult de trait si nu are nimic de-a face cu aceasta realitate virtuala in care se pare ca opereaza bancherii centrali, bancherii privati si mass-media financiara. Bineinteles, maile banci au profitat de ,,euforia" generala de azi si au reusit sa distribuie pierderile trecute si viitoare (care vor fi si mai mari) prin lansarea unor vaste operatii de recapitalizare.
S&P/Case-Shiller - Indicii pretului caselor
De data aceasta, insa, contrar cu ce s-a intamplat anul trecut, operatorii nu vor sa mai fie pacaliti. Potrivit LEAP/E2020, acesta este un factor psihologic major, unul ce va contribui la accentuarea impactului crizei atunci cand mirajul unei crize-sub-control va disparea la inceputul verii 2008.
Sistemul financiar global si in particular pilonul SUA a pus in joc tot (desi echipa noastra nu este sigura ca sistemul si-a dat seama de asta). Dar credibilitatea Fed-ului si a marilor banci este destul de scazuta astazi (ca sa nu mai vorbim de autoritatile politice). Operatorii (fie ei indivizi, simple persoane econoame sau fonduri straine) sunt suspiciosi si incep sa se intrebe daca nu cumva sunt manipulati. Daca, dupa cum o arata cercetarile noastre, acestia realizeaza in cateva saptamani ca au fost manipulati si ca criza este departe de a fi sub control, ci dimpotriva, reapare ca fiind si mai mare, atunci miscarile de reala panica se vor napusti asupra pietelor financiare. Cand vine vorba de psihologia de masa, nu e nimic mai rau decat sentimentul colectiv de a fi pacalit cu premeditare.
Iata o simpla ilustrare care va arata tuturor celor care stiu ca bancile ,,detin" vastele mase de investitori datorita increderii pe care o au cei care economisesc in cei care le administreaza investitiile: imaginati-va care ar fi consecintele
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.