Etica în profesia contabilă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap I Etica în profesie – elemente conceptuale
1.1 Etica în general; etica profesională.3
1.2 Necesitatea unui cod etic al profesiei contabile.4
1.3 Codul etic IFAC: rol, structură.5
Cap II Principiile etice fundamentale ale profesiei contabile
2.1 Integritatea.7
2.2 Obiectivitatea.7
2.3 Competenţa profesională şi prodenţa.8
2.4 Confidenţialitatea.9
2.5 Profesionalismul.9
2.6 Respectarea standardelor şi normelor profesionale.10
2.7 Independenţa.10
Bibliografie.11

Extras din referat:

Cap I 1.1 Etica în general ; etica profesională

Etica îşi are originea în cuvântul ,,ethos’’ din limba greacă; acesta poate însemna atât caracterul unui individ, cât şi cultura unei comunităţi.

Într-un context mai larg, etica se ocupă cu studiul theoretic al valorilor şi condiţiei umane din perspectiva principiilor morale şi a rolului acestora în viaţa socială.

În sens restrains, etica reprezintă totalitatea normelor de conduit morală, iar în sens şi mai restrains reprezintă un ansamblu de prioncipii şi reguli ale membrilor unei profesii liberale.

În Oxford Dictonary of Business etica este definite ca un ,, comportament considerat a fi bun, correct, drept şi onorabil pe baza principiilor sau indicaţiilor dintr-o teorie etică specifică’’.

Etica este specifică democraţiei şi mai ales este strâns legată de procesul democratic; democraţia în general şi cea economică în special presupun dereglementare, iar locul lăsat liber prin dereglementare este luat de coduri de etică în diferite domenii.

Există, în general, o strânsă legătura între educaţie si etică; comportamentul etic presupune un anumit nivel de competenţă care se obţine şi se menţine prin acţiuni educative. Educaţia în general şi educaţia în etică în special sunt garanţii ale dezvoltării valorilor morale si profesionale.

1.2 Necesitatea unui cod etic al profesiei contabile

Un cod de conduită este în general definit de profesionişti ca un ansamblu de principia profesionale de etică ce reglementează exerciţiul professional al unor activităţi.

Organismele profesionale recomandă deseori membrilor lor să include principiile esenţiale ale codului în contractile cu clienţii pentru ca aceştia să cunoască comportamentele pe care le aşteaptă de la profesionistul cotabil.

Conform directivelor europene privind serviciile, un cod de etică trebuie să include, în funcţie de specificul fiecărei profesiuni, atât modalităţile de comunicare comerciale referitoare la profesiile reglementate, cât şi regulile referitoare la condiţiile de exercitare a activităţilor profesioniştilor ca reguli deontologice vizând să garanteze în mod deosebit independent, imparţialitatea şi secretul professional.

Profesia contabilă se distinge de alte profesii prin asumarea unei responsabilităţi faţă de interesul public; ca atare, profesioniştii contabili din întreaga lume trebuie să furnizeze servicii de înaltă calitate în interes public şi pentru aceasta relaţiile dintre profesioniştii contabili şi clienţii sau angajatorii acestora.

1.3 Codul etic IFAC: rol, structură

Misiunea IFAC este de a consolida profesia contabilă la nivel global, la standarde armonizate, capabile să furnizeze servicii de înaltă calitate în interesul public.

Codul etic al profesioniştilor contabili are un dublu rol:

- Dă autoritate serviciilor furnizate de profesioniştii contabili; beneficiarii serviciilor furnizate de profesioniştii contabili sunt asiguraţi că aceste servicii sunt realizate de specialist care respectă anumite standard si răspund pentru calitatea prestaţiilor lor;

- Protejează profesioniştii contabili în faţa unor crime economice şi a altor fenomene negative din economie, precum spălare de bani, finanţări de terrorism, fraude de tot felul, corupţie etc.

Organismele profesionale member IFAC sunt obligate să aplice principiile şi regulile stabilite prin Codul etic IFAC:

Fie prin adoptarea Codului etic IFAC drept cod etic national al profesioniştilor contabili;

Fie prin adoptarea Codului etic IFAC la specificul jurisdicţiei locale;

Fie prin elaborarea unui cod etic propriu care să cuprindă toate principiile şi regulile stabilite prin Codul etic IFAC.

Codul etic IFAC a fost supus unor îmbunătăţiri succesive în ultimii ani, ultima ediţie fiind publicată în iunie 2005, cu intrare în vigoare la 30 iunie 2006.

Codul etic IFAC este structurat în trei părţi şi 22 de secţiuni repartizate astfel:

Partea A – destinată tuturor profesioniştilor contabili, indiferent de statut; liber-profesionişti sau angajaţi; conţine şase secţiuni:

- Secţiunea 100, Introducere şi principia fundamentale;

- Secţiunea 110, Integritatea;

- Secţiunea 120, Obiectivitatea;

- Secţiunea 130, Competenţa profesională şi prudenţa;

- Secţiunea 140, Confidenţialitatea;

- Secţiunea 150, Comportamentul professional.

Bibliografie:

1. Marin Toma şi Jacques Potdevin Elemente de Doctrină şi Deontologie a Profesiei Contabile, Ed.CECCAR. Bucureşti. 2008.

Observații:

UNIVERSITATEA ,,DANUBIUS’’ din GALAŢI

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Master: Management Financiar Public şi Privat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica in profesia contabila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 531 cuvinte
Nr caractere:
9 412 caractere
Marime:
29.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!