Contextul economic actual, pozitia europeana economica a Romaniei, precum si schimbarile survenite in urma aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, au sporit atentia investitorilor straini spre zona Europei de Est, fapt pentru care am considerat ca tema aleasa de mine ar starni interesul oricarui cetatean roman si nu numai.In acest caz, am considerat ca o documentare in domeniu mi-ar fi de folos pentru a constientiza ce presupune o investitie straina, dar mai ales sa depistez efectele pe care le-ar putea genera in viitor si asupra cui se rasfrang.
In abordarea acestei teme, am decis ca in partea introductiva sa definesc termenul de investitie ,care reprezinta activitatea care are ca scop folosirea unei sume de bani in vederea obtinerii unor profituri viitoare.Astfel , in sens larg, investitia reprezinta sacrificiul unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor , posibil si incert, sacrificiul avand loc in prezent si fiind sigur.
Investitia straina directa, presupune internalizarea unor active tangibile si intangibile in urmatoarele conditii: agentii economici implicati sa fie situati in spatii nationale diferite,interesul investitorului sa fie manifestat pe termen lung, investitorul sa exercite controlul asupra activelor in care s-a realizat investitia.Drept urmare, prin investitiile directe realizate , firmele urmaresc obtinerea celui mai mare castig posibil din valorificarea avantajelor proprii.Decizia de a investi intr-o tara, se bazeaza pe o analiza amanuntita a factorilor locali(de exemplu avantajele ,tarii gazda), corelati cu necesitatile de rentabilitate ale agentilor economici si marimea riscului aferent operarii intr-un spatiu strain.In functie de motivatia investitorului fiecare factor are o pondere diferita in stabilirea deciziei finale de a realiza o investitie.
In cele ce urmeaza , voi exemplifica efectele investitiilor straine directe in functie de nivelul implicatiilor manifestate: la nivel macroeconomic si la nivel microeconomic.
1. Efectele ISD la nivel macroeconomic
1.1 Rolul ISD in sustinerea cresterii economice
Existenta unei relatii bidirectionale dintre investitiile straine directe si cresterea economica se datoreaza pe de o parte, impactului acestora asupra mediului economic din fiecare tara si pe de alta parte, influentelor pozitive pe care cresterea economica sustinuta si durabila le are asupra fluxurilor de capital strain receptate. Potrivit specialistilor in domeniu, pentru o tara data, perioadele de crestere economica intensa sunt caracterizate prin atragerea unor fluxuri importante de investitii straine directe .
In cazul Romaniei , desi a cunoscut ritmuri inalte de crestere economica, aceasta nu a fost sustinuta in aceeasi masura de investitii straine directe. La nivelul anului 2005, ponderea stocului de investitii straine directe in PIB reprezenta 24,2% , valoare situata sub media europeana UE-25 (31,7%). In consecinta, in contextul globalizarii si al integrarii economice concretizate, in principal, in internationalizarea productiei, investitiile straine sustin cresterea economica, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de conditiile concrete existente in fiecare tara.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.