Economia Ungariei în contextul integrării în UE

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAPITOLUL I

1) DATE GENERALE

Ungaria este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale Carpaților Occidentali Interiori, la o distanță egală de Oceanul Atlantic, Munții Ural, respectiv de Marea Mediterană și Marea Nordului. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Câmpiei Panonice, din care face parte Parcul Național Hortobágy, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Se învecinează cu Serbia la sud, Croația și Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord, România la est și cu Ucraina la nord-est.

Ungaria se afla pe locul 16 in U.E in functie de numarul de locuitori, avand o populatie de 9.976.062.

Suprafaţa Ungariei este de 93 000 km².

Limba oficială este maghiara, iar in ceea ce priveste moneda oficiala in Ungaria se intalneste forintul.

Religie: romano-catolici (aprox. 37,1%), calvini (aprox. 11,6%), comunităţi luterane (aprox. 2,2%), greco-catolici (1,8%) şi de alte religii.

Forma de stat a Ungariei este republică. Constituția maghiară a fost modificată de mai multe ori, prima oară în anul 1949 schimbarea cea mai mare a fost în 1989 a intrat în vigoare în 23 octombrie 1989. Președintele este ales odată la 5 ani, funcția președintului este reprezentativă (simbolică), dar el desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei, parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară, apoi președintele le aprobă. În caz că o lege nu corespunde cu constituția, președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament, prin tribunalul constituțional.

Capitala țării, Budapesta, este și cel mai mare oraș al ei și al șaptelea oraș din UE după populație (1,7 milioane locuitori). În 2010, orașul Pécs a fost ales Capitală Europeană a Culturii.

Țara face parte din NATO, iar din mai 2004 este membră a Uniunii Europene. Ungaria s-a numărat printre inițiatorii Grupului de la Visegrád(V4), o organizație de cooperare economică formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Ungaria nu se poate mandri cu mări sau cu munti înalti, dar are peisaje extrem de variate, spectaculoase pe alocuri. Unii turisti se simt bine in mijlocul Câmpiei Maghiare, acolo unde gasesc binemeritata liniste, dar si o fauna si o flora bogata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Ungariei in contextul integrarii in UE.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 145 cuvinte
Nr caractere:
6 724 caractere
Marime:
22.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!