Economia României și șocul globalizării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omenirea este confruntata cu o serie de probleme si presiuni a caror solutionare cere atentie, gandire si actiuni concret, la scara nationala si internationala.

Globalizarea este modalitatea sau sistemul de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de interactiunea multiplelor procese si fenomene economice, tehnice, politice, sociale, culturale si preconizarea solutionarii lor intr-o larga perspectiva de catre comunitatea internationala.

Abordarea globalista in domeniul economico sociale a fost initiata de Clubul de la Roma, organism apolitic, fondat in anul 1968, pentru care problematica mondiala a devenit o preocupare emblematica. Au fost publicate o serie de rapoarte: Limitele cresterii - 1972, Omenirea la raspantie - 1974, Restructurarea ordinii internationale 1976, Hrana pentru 6 miliarde 1983, Revolutia descultilor 1985. Prima revolutie globala 1992 lucrare conceputa de doi mari economisti Alexander King si Bertrand Schneider. Acest raport arata procesul dezvoltarii globale si enumara masurile de politica economico sociale ce se impun pentru asigurarea perspectivei globale a lumii.

Problemele omenirii sunt aspecte fundamentale ale vietii fara solutionarea carora nu sunt posibile progresul si bunastarea tuturor popoarelor.

Istoria civilizatiei umane evidentiaza faptul ca problemele omenirii inainte de a fi rezolvate trebuie sa fie descoperite, localizate in timp si spatiu, corect formulate cu ajutorul stiintei si integrate intr-o strategie realista de dezvoltare.

sprijinirea dezvoltarii continue a stiintei si punerea cuceririlor ei in slujba imbunatatirii vietii oamenilor; criza alimentara si subdezvoltarea; degradarea mediului natural; cresterea rapida a populatiei; energia si materiile prime; imensele cheltuieli militare; asimilarea oceanului planetar si a cosmosului pentru progresul si bunastarea popoarelor; inflatia si crizele financiare monetare si economice; extinderea necontrolata a urbanizarii; tranzitia la economia de piata a fostelor tari comuniste.

Globalizarea acestor probleme pentru omenire se bazeaza pe unicitatea economiei mondiale si este legata de faptul ca apar, intr-o anumita masura, in aproape toate tarile, contin elemente tehnice, social - economice, politice si ecologice comune, se afla intr-o interactiune permanenta si tot mai puternica, determinand propagarea in lant a efectelor si necesitand eforturi conjugate pentru rezolvarea lor.

Interdependenta principalelor procese demografice, economice si ecologice ce au loc intr-o economie.

Caracterul mondial al acestor probleme impune ca spatiul si timpul pentru abordarea lor sa fie considerate la dimensiuni cat mai mari.

Actualele tendinte de crestere a populatiei globului, productia de armament, poluarea, industrializarea scaderea resurselor neregenerabile sau de epuizare vor continua in viitor si se vor complica foarte mult. Evolutia lor de pana ...

Bibliografie:

- ECONOMIA - PAUL TANASE GHITA

- TRIBUNA ECONOMICA - Nr. 51 - 52 / 1998

- Nr. 26 / 2000

- REFORMA, ECONOMIA DE PIATA SI

PRIVATIZARE IN ROMANIA - GHELRGHE ALFIREI

- DICTIONAR DE ECONOMIE - NITA DOBROTA

- ECONOMIE POLITICA - NITA DOBROTA

- PRIVATIZAREA IN TARILE DE TRANZITIE IN CURS DE DEZVOLTARE - J. KLENK, R. REINEKE

- POLITICI MACROECONOMICE" EDITURA

ECONOMICA,BUCURESTI 2000 - E SCARLAT, N. CHIRITA

- ZIARUL ADEVARUL ECONOMIC - 46 / 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Romaniei Si Socul Globalizarii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
9 164 cuvinte
Nr caractere:
49 963 caractere
Marime:
37.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
globalizare, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!