Economia României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romania a fost una din primele tari din Europa Centrala si de Est (ECE), care univoc s-a orientat si si-a exprimat dorinta de aderare la cea mai performanta constructie de state din lume - Uniunea Europeana (UE). In a. 1993 autoritatile publice au semnat Acordul de Asociere cu UE, care a intrat in vigoare in februarie 1995. La 22 iunie 1995, Romania a prezentat oficial candidatura de aderare, iar la 15 februarie 2000 au inceput negocierile, care au condus la integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. Aderarea la UE este apreciata ca fiind cel mai important eveniment politic din ultimii 90 ani dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Romania este situata la intersectia celor mai importante cai ce leaga Europa de Asia si Africa. Aici pot fi incluse si viitoarele cai energetice ce vor lega zona Marii Caspice de UE. Ca potential economic in spatiul ECE, ea efectiv cedeaza doar Poloniei .

Ritmurile de dezvoltare economica din ultimii ani au fost printre cele mai consistente comparativ cu statele UE-27. De exemplu, cresterea PIB-ului in anii 2001-2007 a constituit cca. 6% anual, ceea ce devanseaza majoritatea statelor UE. (Seceta din 2007, potrivit calculelor specialistilor romani, a diminuat sporul PIB cu 2 puncte procentuale). A fost depasit volumul respectiv de pana la declansarea marilor transformari socio-economice.

Intr-un timp extrem de scurt Romania a realizat succese palpabile in toate domeniile de dezvoltare, cele mai pronuntate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 478 cuvinte
Nr caractere:
7 877 caractere
Marime:
15.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
procese economice, evolutie, situatie economica
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!