Economia Județului Bacău

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Bacau se caracterizeaza printr-o mare varietate si abundenta de resurse naturale, care au fost valorificate de-a lungul timpului, in functie de nivelul si caracterul fortelor si reactiilor de productie. In ultimul secol, un rol important l-au avut resursele tehnice, care, pe langa faptul ca faciliteaza folosirea mai completa a resurselor naturale existente, permit folosirea unor resurse din afara teritoriului judetului, precum si utilizarea mai rationala a potentialului economic uman.

Resursele subsolului, reprezentate prin carbune, petrol, gaze naturale, sare, materiale de constructie, ape minerale, cantonate indeosebi in zona carpatica si subcarpatica, au favorizat o ecomonie industriala in aceste regiuni ale judetului, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. La acesta un aport deosebit l-au adus si unele resurse ale solului, respectiv lemnul si apele superficiale. Conditiile de relief si pedoclimatice au dus la mari diferentieri in utilizarea teritoriului. Zona montana si, in alta parte, zona subcarpatica corespund din punct de vedere economic, avand in vedere acest criteriu, domeniului forestier, iar valea Siretului si Colinele Tutovei, cu exceptia nucleelor industriale Bacau si Buhusi, domeniului agricol.

Intre aceste doua domenii exista zone de interferenta, care corespund celor mai complexe tipuri de economie.

In functie de resursele subsolului, pe teritoriul judetului se disting clar zone industriale (valea Trotusului, valea Bistritei) Dispunand de importante resurse naturale, de forte de munca si resurse tehnice, judetul Bacau incepe sa-si dezvolte industria inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Activitati industriale au existat cu mult inainte, dar acestea aveau mai mult un caracter mestesugaresc, valorificau materia prima locala si produceau marfuri destinate consumului local.

Odata cu acumularea primitiva a capitalului, judetul Bacau dispunand de mari resurse de petrol, carbune, lemn, etc, intra in circuitul industrial al tarii.

Pentru inceput se dezvolta foarte mult industria extractiva a carbunelui si petrolului, industria forestiera si industria alimentara, si abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea se dezvolta industria celulozei si hartiei si industria pielariei si incaltamintii. In secolul al XX-lea industria se dezvolta si se diversifica foarte mult.

Industria energetica particira in productia globala industriala si este reprezentata prin industria petrolului si a gazelor naturale, industria carbunelui si industria energiei electrice.

Principalele centre de unde se extrage petrolul sunt : Zemes, Solont, Tescani, Modarzau, Lucacesti, Moinesti, Valea Slanicului, Valea Oituzului si Casin, Mosoare, Pacureti, Huruiesti, etc. Prelucrarea petrolului extras se face in totalitate in cadrul judetului Bacau.

Cele doua rafinarii moderne Darmanesti si RAFO-Onesti prelucreaza atat petrol din judetul Bacau, cat si din alte regiuni ale tarii.

Industria gazelor naturale este reprezentata prin industria extractiva si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Judetului Bacau
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 839 cuvinte
Nr caractere:
11 205 caractere
Marime:
13.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, bacau, dezvoltare
Predat:
la liceu
Sus!