Henry Hazlitt (1895-1993) a fost una dintre cele mai stralucite minti ale secolului XX.
Scriitor, economist, filosof si critic literar prolific, Hazlitt a fost un aparator neobosit al principiilor liberalismului clasic si u adversar redutabil al etetismului, sub diversele sale forme - protectionism, socialism sau keinesism.
Aceasta lupta ideatica a fost purtata prin intermediul celor 18 carti pe care le-a scris sau le-a editat si a celor peste10.000 de articole publicate in reviste si ziare prestigioase precum New York Times, Wall Street Journal, Newsweek sau Freeman.
Economics in OneLesson (Economia intr-o lectie), cea mai cunoscuta lucrare a sa, a aparut in 1946, fiind tradusa in zece limbi si tiparita in peste un milion de exemplare.
In paginile acestei carti, Hazlitt prezinta si analizeaza o serie de erori economice caracterisice atat neinitiatilor in tainele economiei cat si - din pacate - multor economisti profesionisti. Mencken, un alt mare jurnalist si scriitor american, spunea despre el ca reprezinta "unul dintre putinii ecomisti care stiu sa scrie".
Intr-un stil clar si concis Hazlitt explica modul in care multe dintre interventiile guvernului in economie, sub diversele forme pe care le imbraca, produc efecte negative in lant la nivelul intregii societati.
Prima editie a acestei carti a aparut in 1946. De atunci s-au realizat numearoase reeditari. In editia din 1961 a fost adaugat un capitol nou referitor lareglementarea chiriilor, carein prima editie nu a fost tratatin mod separat, ci in cadrul problematicii generale a fixarii preturilor de catre guvern Cateva date statistice si referinte au fost actualizate.
Din spusele scriitorului aceasta carte a fost scrisa pentru a scoate in evidenta principiile economice generale si urmarile nefaste ale ignorarii lor, nu influenta daunatoare a unei legi oarecare. Desi exemplele au avut la baza in principal experienta americana, tipul de interventii guvernamentale cu care se declarain dezacor s-a raspandit la scara internationala intr-o asemenea masura incat cititorilor li s-a parut ca descria chiar politica economica aplicata in propria lor tara.
Scurgerea a treizeci si doi de ani impunea o reviziuire si mai cuprinzatoare, asa ca in 1978 Hazlitt a reactualizat toate exemplele si datele statistice si a adaugat un capitol final intitulat "Lectia dupa treizeci de ani",pentru a demonstra de ce ideile si principiile cuprinse in partea introductiva, "Lectia", sunt mai actuale ca oricand.
Cartea de fata este o analiza a erorilor economice care, in cele din urma, s-au generalizat intr-o masura atat de mare incat au devenit aproape o noua credinta. In calea acestei evolutii a stat o singura piedica, reprezentata de contradictiile interne ale noii credinte, care i-au impartit pe cei ce acceptau premise identice intr-o suta de "scoli" distincte , pentru simplul motiv ca este imposibil sa gresesti in mod consecvent in chestiuni legate de experienta practica.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.