In parcurgerea problemelor economice am ocolit banii in ciuda evidentei lor importante. Acum avand un bogat bagaj de cunostinte, a venit momentul de a aborda studiul sau si a intelege cum este creat, cum actioneaza puterea sa magica si cum isi poate canaliza forta creativa intr-o forma utila si benefica.
Sa ne imaginam multiplele probleme ale membrilor societatilor primitive, care nu aveau bani si trebuiau sa utilizeze sistemul troc. Un vanator care dorea sa cumpere o strachina de lut mergea la atelierul unui olar. Poate sa-i plateasca doar cu produsele realizate din munca sa, cu pieile sau carnea animalelor capturate si astfel el umbla impovarat de greutatea marfurilor pe care le ofera. Daca olarul nu are nevoie nici de piei si nici de carne, daca nu se realizeaza coincidenta simultana a necesitatilor reciproce, atunci schimbul nu va fi posibil. Olarul, chiar daca pe moment nu are nevoie de produsele vanatorului, se arata dispus sa accepte unele pentru a le pastra in vederea unor schimburi viitoare, dar pentru aceasta, carnea nu este buna din cauza ca se deterioreaza rapid. Ar accepta insa o piele, dar vanatorul poate considera ca nu exista coincidenta valorilor marfurilor interschimbabile. Pielea unui animal este indivizibila, ar pierde din valoare daca ar fi fractionata, astfel nu foloseste in achizitionarea de maruntisuri.
Din Neolitic s-a folosit un tip de negot, cu metale, care nu sunt atat de mari, ar putea solutiona toate aceste probleme pentru ca se bucura de caracteristicile banilor:
Acceptul universal. Banii trebuie sa fie o marfa dorita de toti.
Usor de transportat. Sa acumuleze valoare mare in mici cantitati si sa nu fie nevoie de recipiente fragile. Astfel nu au valoare nici uleiul si nici vinul.
Divizibil. Sa serveasca pentru achizitionarea de marfuri scumpe si ieftine. Sa poata fi fractionat fara sa-si piarda din valoare.
Incoruptibil. Proprietatea care a rezultat a fi cea mai dificila de indeplinit: sa nu-si piarda din valoare odata cu trecerea timpului.
Umanitatea a folosit o ampla varietate de marfuri drept bani. Scoici marine in unele insule din Pacific, pietre sculptate in Africa, frunze de tutun in America de Nord inainte de independenta, tigari in campurile de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dar marfurile cele mai utilizate au fost fara indoiala metalele: fierul, aurul si mai ales argintul.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.