Echilibrul și dezechilibrul economic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problemele cresterii si dezvoltarii economice sunt legate de starea de echilibru si dezechilibru economic, tinand seama de caracterul complex si mereu dinamic al nevoilor si resurselor.

Echilibrul macroeconomic exprima starea de concordanta relativa dintre cererea si oferta agregate in cadrul pietei bunurilor si serviciilor, muncii, monetare, a capitalului, al economiei nationale in ansamblul ei, care are la baza o alocare si folosire rationala a resurselor, o functionare normala a structurilor economice in interdependenta lor. Echilibrul macroeconomic trebuie inteles ca o tendinta, ce nu exclude abateri sau discordante nesemnificative care nu afecteaza functionarea de ansamblu normala a economiei.

In primul rand, in acest caz, se opereaza cu notiunile: oferta agregata si cererea agregata, care presupune exprimare monetara, ce permite aducerea la un numitor comun si, pe aceasta baza, posibilitatea de masurare si comparare.

In al doilea rand, se impune luarea in considerare a relatiei dintre productie, venituri si cheltuieli. Aceasta, in sensul ca productia da nastere la fluxuri de produse si servicii, care, la randul lor, determina fluxuri de venituri distribuite detinatorilor factorilor de productie, ceea ce atrage dupa sine fluxuri de cheltuieli prin care se procura bunuri economice oferite de productie. Astfel, cererea si oferta sunt legate intre ele si prin intermediul veniturilor; este importanta cunoasterea reactiei acestora nu numai la variatiile de preturi, ci si la cele ale veniturilor.

In al treilea rand, echilibrul macroeconomic presupune luarea in considerare a interdependentelor dintre piete si, respectiv, dintre echilibrele economice partiale. Starea de echilibru sau, dimpotriva, de dezechilibru in cadrul uneia sau alteia dintre pietele partiale se reflecta, direct sau indirect, intr-o proportie sau alta, si in functionarea de ansamblu a economiei nationale.

respectarea urmatoarei conditii: oferta agregata (Y) sa fie egala cu cererea agregata (D). Deci: Y=D. In acest caz, oferta este concretizata in marimea produsului national brut sau a venitului national; ea se repartizeaza pentru consum (C) si pentru economii (S), rezultand relaNia: Y = C+S. Cererea se concretizeaza in doua mari componente, si anume: cererea de bunuri de consum (C) si cererea de bunuri de investitii (I), rezultand relaNia: D = C+I. Relatia generala de echilibru se poate reprezenta sub urmatoarea forma: C+S=C+I De aici, se poate deduce relatia: S = I, considerata drept conditie de echilibru.

Cu alte cuvinte, pentru realizarea echilibrului pe piata bunurilor economice, este necesar ca tot ceea ce este produs sa fie si cumparat, iar ceea ce nu este consumat, adica tot ceea ce este economisit, sa fie investit. In realitate, insa, exista posibilitatea dezechilibrului, deoarece nu tot ceea ce se economiseste se si investeste, respectiv nu toti cei care economisesc sunt si investitori. Realizarea echilibrului macroeconomic in conditiile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echilibrul si dezechilibrul economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 289 cuvinte
Nr caractere:
7 262 caractere
Marime:
12.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, echilibru
Predat:
la liceu
Sus!