Despre cerere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Activitatea economica si organizarea productiei in conditiile economiei de piata in linii mari se regleaza prin oscilatii permanente ale cererii si ofertei si prin valoarea lor concentrata. Analiza categoriilor de cerere si oferta, starea de echilibru a pietii si oscilatiile acestea alcatuiesc obiectul analizei sistemului economic de piata.

Cererea este o categorie economica proprie economiei de piata, care se manifesta in limitele schimbului de marfuri si a comertului si care exprima necesitatea sumara in diferite marfuri, adica necesitatea ce consta din multiple cerinte concrete ale unei mase concrete de consumatori diversi, cerinte ce se afla in permanenta modificare.

In linii generale, cererea marfurilor de larg consum si de utilizare cotidiana o formeaza consumatorii individuali si anume paturi si grupuri sociale, iar cererea marfurilor cu destinatia industriala si de productie o formeaza agentii economici. In conditiile economiei mixte si in conditiile de dominatie a intreprinzatorilor privati aceasta clasificare este foarte relativa.

Cererea constituie cantitatea de marfuri sau servicii ce pot fi cumparate intr-o unitate de timp la pretul curent. Trebuie mentionat faptul ca pretul in aceste conditii este un factor primordial ce conditioneaza cererea. Insa cererea nu este un factor de moment. Constand dintr-un sir de combinatii de preturi si cantitati, ea se defineste ca o relatie dintre pret si cantitate. Din aceasta cauza cantitatea cererii prevede o anumita cantitate de marfuri si servicii, pe care consumatorii le vor cumpara la un pret anumit intr-un anumit interval de timp. Un factor important in aceasta ordine de idei este utilitatea marfii sau serviciului, ce creste odata cu sporirea cantitatii de marfuri si servicii, in timp ce fiecare unitate suplimentara de marfa sau serviciu isi diminueaza utilitatea.

Consumatorul, realizindu-si veniturile, tinde spre obtinerea unui avantaj asupra tuturor marfurilor si serviciilor achizitionate. Daca avantajul din achizitionarea unei oarecare marfi se schimba in urma schimbarii pretului, consumul acestei marfi se schimba si el in detrimentul sau in favoarea altor marfuri.

Aici trebuie sa mentionam ca vehicularea pretului la marfa (serviciu) genereaza efectul de substituire, sau efectul de venit. Primul are loc, de regula, atunci cind preturile la anumite marfuri se majoreaza (mai rar cind scade), consumatorul preferind sa se lipseasca de unele marfuri in favoarea altora (mai ieftine sau mai calitative).

Consumatorul obtine efect de venit (cistig) in cazul cind pretul la marfuri si servicii traditionale (m majoritatea cazurilor acestea sint marfuri de larg consum si de consum cotidian) se micsoreaza.

Pot fi distinse urmatoarele tipuri de cereri:

1) Cerere negativa - in situatia cand majoritatea marfurilor de pe piata nu se intreaba de consumatori si acestia din urma cauta sa le ocoleasca, se dezic de a le cumpara. Necesitatea pentru aceste marfuri, insa, ramane, adica piata nu este saturata. In calitate de exemplu poate fi mentionata asistenta medicala din tara noastra.

2) Lipsa totala a cererii exista atunci, cand consumatorii nu au nici un interes pentru o anumita marfa sau sunt indiferenti fata de ea. De exemplu, fermierii nu totdeauna aplica metodele agrochimice noi, chiar daca acestea sunt efective.

3) Cerere camuflata - atunci cand consumatorii au dorinta de a achizitiona o marfa ce lipseste pe piata. Exista si situatii cand marfurile de un anumit fel exista pe piata, dar ele nu satisfac cerintele sporite ale consumatorilor, mentionandu-se astfel cererea camuflata. Un exemplu de acest fel este prezenta pe piata a vehiculelor cu motor cu ardere interna, alimentat cu benzina sau cu motorina, mentionandu-se in acelasi timp cererea camuflata pentru automobilele cu motor "curat" din punct de vedere ecologic. Acelasi lucru se intampla pe piata cu tigari, vinuri etc.

4) Cererea in scadere - cand se reduce permanent interesul consumatorului pentru un anumit fel de marfuri sau pentru o marfa anumita.

5) Cerere neuniforma - exprima oscilatia cererii in dependenta de timp sau anotimp.

6) Cerere de deplina valoare - cand circulatia comerciala la intreprinderile ce satisfac piata este normala. De regula, cererea de deplina valoare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre cerere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 031 cuvinte
Nr caractere:
10 724 caractere
Marime:
37.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, activitate economica
Predat:
la liceu
Sus!