Definirea costurilor și a cheltuielilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Cunoasterea activitatii economice, gestiunea resurselor impun studierea factorilor de productie nu numai in procesul alocarii si combinarii ci si in consumarea lor. O data cu aceasta, este necesara calcularea costului de productie, a carei problematica tine de nivelul microeconomic, deoarece intreprinderile, ca centre de decizie, combina, intr-un fel sau altul, factorii de productie, efectueaza cheltuieli de resurse si obtine rezultate.

Consumul factorilor de productie inseamna intrebuintarea nemijlocita a acestora la producerea de bunuri materiale si servicii, in careia resursele economice alocate se regasesc intr-o forma naturala concreta si/sau valorica in preturile rezultatelor obtinute.

Gestiunea factorilor de productie presupune evaluarea in bani a consumului acestora si, deci, cunoasterea costului; aceasta se impune cu atat mai mult in contextul resurselor limitate, care actioneaza restrictiv. Pentru orice producator, inca inainte de a avea loc productia, in faza de informare si documentare, se ridica problema, aparent simpla: cat costa producerea bunului respectiv? Un cost de productie, pe unitatea de rezultat, mai mic permite obtinerea de profit mai mare, asigura mentinerea clientilor si da, totodata satisfactie actionarilor, consiliului de administratie, salariatilor, in ansamblu. Iata de ce se poate spune ca actiunile agentilor economici sunt ghidate de costuri."

,,Costul de productie ocupa un loc important in sistemul categorial al economiei politice, fiind unul dintre cei mai sintetici indicatori ai activitatii economice reflectand gradul de eficienta a acesteia prin structura, marimea si evolutia sa."

,,Costul constituie un raport, o corelatie intre forma baneasca a cheltuielilor pe care le efectueaza o intreprindere pentru desfasurarea productiei sale intr-o perioada de timp determinata si cantitatea de bunuri materiale, lucrari si servicii care formeaza aceasta productie exprimata in anumite unitati de masura.

Costul de productie reprezinta totalitatea cheltuielilor corespunzatoare consumului de factori de productie, pe care producatorii le efectueaza pentru producerea si vanzarea de bunuri materiale sau pentru prestarea de servicii."

,,Exprimarea baneasca a cheltuielilor, independent de marimea si importanta lor, permite aducerea la un numitor comun a consumurilor de factori de productie diferiti si pe aceasta baza, devin posibile masurarea si compararea lor."

Aceste cheltuieli sunt determinate de desfasurarea concreta a procesului de productie care este inseparabil legat de folosirea productiva a celor trei elemente fundamentale ale sale:

mijloace de munca: masini, utilaje, cladiri.

obiectele muncii: materii prime si auxiliare, combustibili si energie, rezultate dintr-un proces de munca anterior.

forta de munca.

Folosirea productiva a acestor trei factori determina intr-un fel consumarea lor care constituie baza cheltuielilor de productie. Fiind utilizati in procesul de productie potrivit rolului si insusirilor diferite, factorii fundamentali ai procesului de munca contribuie in mod diferit la formarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Definirea costurilor si a cheltuielilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 914 cuvinte
Nr caractere:
10 462 caractere
Marime:
12.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
cheltuieli, costuri
Predat:
la liceu
Sus!