Crizele politice în Republica Moldova

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Factorii Generatori și Mecanismele de Eruptie a Crizelor Politice
a. Cauzele generatoare a crizelor politice
b. Modalitațile de manifestare a crizelor politice
3. Tipuri de Crize în Republica Molduva
4. Subordonarea Crizelor Politice
5. Dinamica Crizelor Politice în Republica Moldova
a. Crize politice în Perioada de Independență
b. Crize Politice în Perioada de Post-Independență
6. Metode de soluționare a crizelor politice
7. Concluzie
8. Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

Situată la intersecția Europei de Est și Centrală, Republica Moldova s-a confruntat cu multe provocări politice în istoria sa, care au influiențat drastic evoluția țării post-independente. Această perioadă instabilă a afectat profund transformarea țării în multiple domenii, de la economie și securitate, până la coeziunea socială și imaginea sa internațională.

Scopul acestui raport este de a analiza crizele politice din Republica Moldova și de a dezvălui cauzele subiacente ale acestora, mecanismele de manifestare în realitatea națională și diferitele aspecte ale crizei trăite în perioada obținerii independenței și cea post-independentă. Această lucrare este concepută pentru a oferi o perspectivă generală asupra crizei politice prin realizarea unei cercetări comprehensive al crizelor politice din Republica Moldova, evidențiind implicațiile, cauzele profunde și posibilele direcții de acțiune pentru a gestiona și preveni crizele viitoare.

2. Factorii Generatori și Mecanismele de Eruptie a Crizelor Politice

O criză politică (sau criză de putere) apare atunci când neînțelegerile ivite între factorii de decizie ai unui regim politic sau guvern dintr-o țară par să nu se rezolve pe cale diplomatică. „Criza politică din start reprezintă o instabilitate politică și aduce după sine o criză economică și cu mari șanse să aducă și o criză socială, dacă nu este monitorizată și soluționată din start, când este încă la nivelul celei politice”, a declarat analistul politic Olga Nicolenco.

În procesul de analiză a crizelor politice, este esential să cercetăm elementele cheie și să determinăm care sunt cauzele declanșatoare ale acestor probleme economice. Înțelegerea acestor mecanisme generatoare și modul prin care aceste crize politice se manifestă în viața publică este crucială în soluționarea lor și prevenirea izbucnirii acestora în perspectiva viitoare.

- Cauzele generatoare a crizelor politice

Cauzele reprezintă factorii fundamentali și profunzi care generează apariția crizelor politice. Acestea pot include probleme structurale, sociale, economice sau culturale care creează tensiuni și disfuncționalități într-o societate.

Așa dar, printre factorii care stau la fundametul creării crizelor politice se distinge corupția și Mal-Guvernarea (o formă de guvernare caracterizată prin ineficiență, corupție, nepotism și practici administrative sau politice neadecvate). Corupția și mal-guvernarea conduc la crize politice prin subminarea încrederii cetățenilor în instituțiile guvernamentale, generând nemulțumiri, polarizare socială și scăderea legitimității autorităților. O altă cauză este instabilitatea economică, prin săracie, inflație și recesiunile economice se pot crea tensiuni sociale, cu cereri de schimbare și reforme structurale. Crizele politice pot izbucni atunci când diferențele entice și culturale nu sunt abordate corespunzător, astfel fragmentarea identitară poate duce la tensiuni și conflicte sociale și poate declanșa conflicte politice în ceea ce privește reprezentarea și puterea în cadrul instituțiilor guvernamentale. Un alt factor cauzal sunt controversele electorale. Contestarea corectitudinii proceselor electorale sau a rezultatelor poate declanșa crize politice. Atunci când legitimitatea guvernului este pusă sub semnul întrebării, tensiunile cresc, adesea culminând în proteste și revendicări de schimbare. Presiunile externe sau amestecul în afacerile interne altei țări pot contribui la generarea de crize politice, prin intermediul relațiilor internaționale tensionate sau prin intermediul unor actori externi cu interese divergente.

- Modalitațile de manifestare a crizelor politice

Crizele politice se manifestă printr-o diversitate de modalități, și cu o influență complexă asupra vieții publice. Ele pot fi manifestate prin proteste și mișcări de masă, prin divergențe politice și blocări instituționale, prin declinuri economice și instabilitate financiară, dar și prin conflicte teritoriale, precum conflictual cu Transnistria în cazul Republicii Moldova.

3.Tipuri de Crize în Republica Moldova:

Crizele politice se subcategorizează în mai multe tipuri, ce se diferă prin originea creării și formele de manifestare. Astfel se evidențiază:

- Crize de Legitimitate: Apar când guvernul sau liderul pierde încrederea. O astfel de criză în Republica Moldova a avut loc în 2009, când alegerile contestate au generat o criză de legitimitate, marcând o perioadă de instabilitate politică în țară.

- Crize Economice și Sociale: Apar în concordanță cu nemulțumirile sociale, declanșate de problemele economice majore ca inflația, șomajul crescut. Recesiunea din 2015 declanșată în Republica Moldova a provocat proteste și neîncredere în guvern, evidențiind interdependența dintre starea economică și stabilitatea politică.

- Crize Etnice sau Culturale: Apar prin tensiuni și conflicte între diferite grupuri etnice sau culturale în cadrul unei societăți și ele pot alimenta crizele politice dureroase. Un astfel de exemplu de criză, este cea cu Transnistria, care a fost un exemplu major de criză de identitate și conflict etnic, influențând evoluția politicii moldovenești.

- Alte Tipuri de Crize Politice Specifice Republicii Moldova: Republica Moldova a traversat nu doar crize politice generale, ci și crize specifice, legate de disputele cu regiuni precum Găgăuzia și preocupări privind securitatea națională.

Bibliografie:

https://agora.md/stiri/91297/1991-moldova-aflata-la-inceput-de-independenta-si-in-criza-generala-provocata-de-caderea-urss

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Criza%20politica%20si%20consolidarea%20democratiei%20in%20RM.pdf

https://ro.wikipedia.org/wiki/Criz%C4%83_politic%C4%83

https://ro.wikipedia.org/wiki/Criza_constitu%C8%9Bional%C4%83_din_Republica_Moldova,_2019

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crizele politice in Republica Moldova.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 529 cuvinte
Nr caractere:
15 021 caractere
Marime:
31.51KB (arhivat)
Publicat de:
Marcela Josan
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Chisinau , Moldova
Specializare:
Relatii economice internationale
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Profesorului:
Valeriu Sainsus
Nota primită:
Nota 10
Sus!