Creșterea economică și strategia de dezvoltare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de convergeta in cadrul unei tari ocupa un prim loc in cadrul problemelor de politica economica. Convergenta reprezinta progresul pentru obtinerea unui obiectiv final. Pentru fiecare tara acest progres este diferit fiind influntat de catre diferentele de implementare a politicilor.

Convergenta economica inca din cele mai vechi timpuri are ca punct de plecare ipoteza ca produsul intern brut in cazul economiilor mai sarace va creste intr-un ritm alert comparativ cu produsul intern brut inregistrat in cazu economiilor dezvoltate.

In prezent o crestere a convergentei economice presupune o mentinere de durata indelungata a cresterii economice. Pentru mentinerea convergentei deciziile luate la nivel economic trebuie sa aiba in vedere in primul rand fluctuatiile ciclului economic care trebuie atenuate de catre politicile macroeconomice, de aceea pentru a intelege implicatiile si evolutiile in sfera convergentei acestea trebuie judecate pe termen mediu si lung.

In cadrul Romaniei, in ceea ce priveste convergenta economica, acesta prezinta o evolutie avand in vedere faptul ca criteriile de la Maastrich sunt indeplinite, rata media a inflatiei nu a depasit 1,5%, raportul dintre deficitul public si produsul intern brut nu a depasit 3%. Cresterea economica in cadrul unei tari este in stransa legatura cu evolutia produsului intern brut(PIB),produsul national brut(PNB) si venitul national(VN).

Cele doua dimensiuni ale convergentei economice: convergenta reala si convergenta nominala sunt in stransa legatura, deoarece converganta nominala asigura mediul macroeconomic stabil care determina contexul de dezvolatre pentru convergenta reala, avand in vedere faptul ca prin intermediul celei de-a doua dimensiuni, convergenta reala sunt create premisele pentru convergenta nominala prin incercarile de protejare a economiiei impotriva socurilor asimetrice. Pentru imbunatatirea gradului de convergenta reala, Romania ar trebui sa aiba in vedere cresterea investitiilor.

In ceea ce priveste strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung in momentul actual ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele obiective: o capacitate mai mare de absortie a fondurilor, dezvoltarea unor infrastructuri tehnologice, dar si sporirea stocului de capital. Putem argumenta faptul ca cele doua dimensiuni ale convergentei economice nu pot fi observate in paralel deoarece accentuarea uneia dintre cele doua determina pierderea celeilalte. In situatia in care procesul de convergenta reala datorata unei perioade pe termen scurt pretul platit pentru efectele care se produc in economie este reflectat an echilibrele macroeconomice. In Romania cresterea economica este afectata de catre numarul redus de investitii, dar si de catre modul derularii reformelor structurale. In acesta situatie politica economica ar trebui sa actioneze pentru pentru remedierea problemelor care impiedica dezvoltarea acestor domenii. Principala misiune a politicilor macroeconomice este de a mentine echilibrele la nivelul actual fata de situatia din momentul izbucnirii crizei globale, avand in vedere incercarea sustinerii economice prin cresterea flexibilitatii si rezistenta acesteia la socurile asimetrice.

Pentru o crestere economica sustenabila Romania trebuie sa acorde o importanta urmatoarelor reforme: cresterea competitiei si eficientei in sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei si al transporturilor, identificarea unor solutii la somajul ridicat in randul tinerilor, inclusiv prin reforme in sectorul educatiei, dar si dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate. Atentia acordata reformelor enumerate sustin stabilitatea procesului de convergenta reala si determina adoptarea unei viziuni pe termen lung asupra dimensiunii. Mentinerea sub control a ciclurilor economice avand in vedere conditiile de politica monetara aceasta este ingreunata de catre dimensiunea procesului de convergenta reala.

Bibliografie:

Site-uri:

1.http://www.bnr.ro/

2.http://www.ecb.europa.eu/

3.http://www.ugir-1903.org/

4.http://www.comisarul.ro/

Rapoarte:

1.BNR. Criteriile economice din Tratatul de la Maastricht privind criteriile de convergenta si Fondul Monetar International.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cresterea economica si strategia de dezvoltare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
831 cuvinte
Nr caractere:
4 576 caractere
Marime:
16.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Economie
Sus!