Creșterea Economică În România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimii patru ani, Romania a inregistrat rezultate bune in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica si scaderea inflatiei. Cresterea PIB-ului in Romania, cu o rata de aproape 5% pe an, este una din cele mai importante din regiune (investitiile si consumul privat fiind principalii factori de crestere economica in 2003). In perioada 2004-2006, cresterea economica in Romania este estimata la o medie de 5% pe an, ceea ce va conduce la o diminuare a decalajului intre PIB-ul pe cap de locuitor in Romania si in Uniunea Europeana. Inflatia a scazut de la 17. 8% la sfarsitul anului 2002 la 14. 1% la sfarsitul anului 2003. Procesul de dezinflatie a continuat fara sa se inregistreze efecte adverse asupra cresterii economice, obiectivul fiind o inflatie cu o singura cifra, in jurul valorii de 5%, in anul 206. Pe primele sase luni ale anului 2004 inflatia a atins o medie de 0. 7% pe luna. Politicile fiscale si monetare prudente au sustinut progresul in stabilizarea macroeconomica si au stabilit bazele pentru o crestere economica robusta. In anul 2003, balanta fiscala a fost de aproximativ 2. 4% din PIB (mai mica decat cifra de 3% propusa). Politica fiscala a anului 2004 va continua sa sustina dezinflatia si controlul deficitului de cont curent actual la un prag confortabil. In anul 2003 politica monetara a fost restrictiva si supravegherea bancara a fost intarita. Politica Bancii Nationale a Romaniei va continua sa se concentreze asupra obiectivului inflatie cu o singura cifra in jurul valorii de 5% si in acelasi timp sa reuseasca tranzitia politicii monetare spre ?inflation targeting?. De asemenea, Banca Nationala a Romaniei va continua sa monitorizeze cresterea creditelor si sa implementeze masuri decisive pentru a o tine sub control, atat din necesitati macroeconomice cat si de prudenta.

Deficitul contului curent a crescut de la 3, 4% din PIB in 2002 la 5, 9% din PIB in 2003, mai ales datorita cresterii rapide si robuste a creditelor, ceea ce a intarit cererea interna si in consecinta, a dus la cresterea importurilor. In 2003 valoarea exporturilor si importurilor in Euro a crescut cu 6, 4% si respectiv cu 12, 3%. Finantarea s-a dovedit a fi in mare masura autonoma. Valoarea investitiilor directe straine a crescut cu 13, 9% in 2003 in comparatie cu 2002. Aceasta tendinta pozitiva a continuat in primul semestru al anului 2004. Exporturile si importurile au crescut cu 20, 2% si respectiv 22% iar investitiile straine directe au crescut cu 47, 3% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2003. Pozitia externa a fost consolidata remarcabil, rezervele oficiale crescand de la 2. 5 luni de importuri, la sfarsitul anului 2000, la 3. 25 luni la sfarsitul anului 2003 (7, 5 milioane de Euro). Datoria publica si cea garantata public este de aproximativ 27% din PIB.

In ceea ce priveste reformele structurale, dupa privatizarea unor importante companii de stat in 2003, procesul este in curs de finalizare si Autoritatea Nationala pentru Privatizare a fuzionat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cresterea Economica In Romania
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
929 cuvinte
Nr caractere:
4 945 caractere
Marime:
11.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
romania, Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!