Crearea ambianței în salonul restaurantului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I Importanta crearii ambiantei in salonul restaurantului
1.1 Rolul amenajarii estetice a salonului restaurantului
1.2 Amenajarea interioara a salonului restaurantului
1.3 Estetica exterioara a cladirii restaurantului
Capitolul II Principii ergonomice aplicabile in restaurant
2.1 Importanta ergonomiei pentru optimizarea activitatii lucratorilor
2.2 Aplicarea principiilor ergonomice
Bibliografie

Extras din referat:

1.1 Rolul amenajarii tehnologice si estetice a salonului restaurantului

Amenajarea tehnologica a restaurantelor si a unitatilor similare nou construite , cat si modernizarea celor exitente, trebuie sa asigure conditiile desfasurarii unei activitati normale, eficiente si prin care sa se promoveze formele moderne, de mare productivitate, in pregatirea, prezentarea si servirea sortimentelor de preparate si bauturi.

In practica, amenajarea tehnologica a diferitelor tipuri de unitati, presupune abordarea simultana a numeroaselor cerinte cu implicatii directe si indirecte asupra servirii clientilor, constructia si instalatiile, prevederea si asigurarea spatiilor pentru servire si anexe, in functie de profilul unitatii, prevedea si organizarea muncii in bucatarii si in celelalte spatii de productie, asigurarea pastrarii si depozitarii social-administrative si gospodaresti, dotarea cu utilaje, mobilier si inventar pentru servire si de lucru.

Indiferent de tipul, profilul si categoria unitatilor, amenajarea/organizarea lor interioara trebuie altfel conceputa, insa sa asigure un flux tehnologic optim pentru circulatia clientilor, a personalului, precum si pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor de productie si servire.

Rolul crearii ambientului

Pentru ca un consumator sa se simta bine intr-o unitate de alimentatie publica,un rol important il are ambientul.Un ambient placut se poate obtine prin folosirea unui mobilier confortabil, prin aranjamente si decoratiuni

De asemenea, o muzica de fond poate contribui la realizarea ambientului.

Se pot folosi decoratini florale asezate in vase speciale pentru mese, pentru salon, pentru hol. Crearea unui ambient placut depinde de experienta, dar este conditionata de existenta bunului gust.

1.2 Amenajarea interioara a salonului restaurantului

Spatiile pentru primire si servire

a) Intrarea in unitatea de cazare si alimentatie indeplineste in principal doua functii: asigura intrarea si iesirea din unitate si constitue loc de intalnire sau asteptare pentru clienti. Accesul intr-o unitate poate fi direct din strada sau din holul hotelului. La unitatile de categorie superioara, intrarea din strada se face prin holuri dotate cu spatii pentru asteptare ,garderoba si grupuri sanitare pentru clienti.

b) Grupuri sanitare separat pentru clienti si personal, mentinute intr-o stare de curatenia ireprosabila, asigura o buna impresie privind gospodarirea unitatii respective.Toaletele trebuie proiectate si realizate conform reglementarilor existente,indeplinind urmatoarele cerinte: compartimente cu cabine separate pentru barbate si femei echipament minim din dotare; scaune, wc, pisoare, chiuvete, suporturi pentru hartia igienica, uscatoare pentru maini.

c) Garderoba unitatilor, de categorie superioara trebuie sa aiba spatii amenajate corespunzator,pentru pastarea imbracamintei(paltoane,pardesie). In unitatile de categorie inferioara pot fi asigurate cuiere aplicate, sau mobile asezate direct in salile de consumatie. Garderoba se amenajeaza in imediata apropiere a intrarii, ea avand capacitate corespunzatoare numarului maxim de locuri. Aici trebuie sa existe numere de ordine (fise sau jetoane) inmanate clietilor la sosire, daca lasa ceva la garderoba, la plecare clientii le restitue si isi iau lucrurile. La garderoba se poate amenaja un stand de vanzare a produselor din tutun, a diverselor obiecte (amintiri,cadouri) a presei. De asemenea la garderoba trebuie sa existe perii pentru haine si incaltaminte, umbrele pentru conducerea clientilor la masina in caz de intemperii.

d) Salonul restaurantului da nota caracteristica ambiantei corespunzatoare, servirii preparatelor si bauturilor ce formeaza obiectul sortimental al unitatii respective.

Din considerente de functionalitate tehnologica, diferitele tipuri de saloane trebuie sa fie confortabile, intime si usor de exploatat.

Distribuirea spatiului se va face intr-o astfel de maniera, incat sa asigure caracterul de intimitate, sa lase fiecarui client senzatia ca ocupa cea mai buna masa, ca serviciul executat in salon nu il incomodeaza ci din contra il delecteaza. Ideal a fi ca salile de mese si chiar restaurantele, sa fie amplasate astfel incat, sa evidentieze peisajul inconjurator, sau in cazul in care nu exista astfel de cadru, sa se recurga la diversele solutii prin efecte de sunet, lumina si culoare, pentru a creea o ambianta placuta in concordanta cu tipul si profilul fiecerui local pentru a da consumatorilor posibilitatea de relaxare.

Bibliografie:

1. Nicolescu, R - Telmologia activitatii in restaurant si bar, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1981

2. Dinca, C - Manual pentru Scoala de Arte si Meserii, bucatar anul de completare clasa a XIII-a, Editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti, 2006

3. Banu, C Vintila I - Produse de catering, Editura Evrika, Braila 1998

4. Niculescu, I.N- Bucatarie creative, Editura Ceres, Bucuresti 1989

5. Florea, C colectiv- Bucataria Internationala, Editura Ceres, Bucuresti, 1995.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea ambiantei in salonul restaurantului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 260 cuvinte
Nr caractere:
20 588 caractere
Marime:
25.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
restaurant, ambianta
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Ambros Mariana
Sus!