Corporații transnaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Corporatii transnationale

Una dintre cele mai mari forte de presiune cu care se confrunta evolutia tarilor si a uniunilor de comert international este reprezentata de puterea si influenta companiilor transnationale ca parte a raspunsului acestora la globalizare. Combinarea cresterii investitiilor straine directe, schimbarilor tehnologice, pietelor financiare internationale si a unei game largi de masuri de reglementare si privatizare au facut posibil pentru companiile transnationale sa fie printre conducatorii economiei globale.

Provocarea pentru evolutia tarilor si a uniunilor de comert international este sa se asigure ca aceste companii respecta drepturile angajatilor in fiecare loc din lume in care influenta lor se face simtita si sa se stabileasca un dialog global intre acestea si firmele multinationale. Companiile transnationale joaca acum un rol important in economiile tuturor tarilor si in relatiile economice internationale, devenind un subiect din ce in ce mai important pentru guverne.

Prin investitiile straine directe, asemenea firme pot aduce beneficii substantiale atat tarilor de origine cat si tarilor gazda prin contributii la utilizarea eficienta a capitalului, tehnologiei si resurselor umane intre tari si pot astfel sa indeplineasca un rol important in promovarea bunastarii economice si sociale. Dar companiile transnationale, organizandu-si operatii dincolo de cadrul lor national, pot conduce la abuzuri prin concentrarea puterii economice si la conflicte cu obiectivele de politica nationala. Mai mult, complexitatea acestor companii transnationale si dificultatea unei perceptii clare privind structurile lor diverse, operatiile si politicile conduce uneori la ingrijorare. Astfel, tinta comuna a tuturor statelor este de a incuraja contributiile pozitive prin care companiile transnationale pot realiza progresul economic si social si sa minimizeze sau sa rezolve dificultatile care pot sa apara din derularea operatiilor lor.

De cand operatiile companiilor transnationale s-au extins in intreaga lume, trebuie depuse toate eforturile de a se coopera intre toate statele, mai ales intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, avand ca obiectiv imbunatatirea standardelor de bunastare si de viata, prin incurajarea contributiilor pozitive ale companiilor transnationale si prin minimizarea sau rezolvarea problemelor ce sunt in legatura cu activitatile lor.

Conform UNCTAD, institutia cea mai specializata in domeniul cercetarii tranzactiilor internationale si a impactului acestora pentru diferite grupuri de tari, "companiile transnationale (CTN) sunt intreprinderi alcatuite din una sau mai multe firme-mama si filialele acestora in strainatate. Firma-mama este o intreprindere care controleaza activele altor entitati in tari diferite de tara sa de origine, de obicei prin detinerea unei ponderi din totalul actiunilor acestora (ponderea necesara variaza, fiind considerata peste 10% in SUA si peste 25% in Uniunea Europeana)." Filiala din strainatate este o intreprindere in cadrul careia un investitor rezident in alta tara detine un pachet de actiuni care ii ofera posibilitatea de decizie si control si participarea directa la conducere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Corporatii transnationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 632 cuvinte
Nr caractere:
8 872 caractere
Marime:
430.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
corporatie, forta, presiune, tara, stat, putere, companie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!