Contul și dublă înregistrare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contul are o sfera de cuprindere mult mai restransa, referindu-se numai la unul din elemental patrimoniale cuprinse in bilant, dar despre care arata nu numai situatia acestuia la un moment dat, ci si modificarile la care este supus pe parcursl perioadei de gestiune. Orce cont deschis in contabilitate curenta are un anumit continut economic, determinat de insusi elementul patrimonial care se evidentiaza cu ajutorul sau si care poate fi: - bun economic de o anumita destinatie, ca de exemplu: mijloc fix, materie prima, produs finit, marfa, numerar in caserie unitatii, disponibile la banca etc.; - sursa de finantare, in functie de modul de provenienta a bunurilor economice, ca de exemplu: capital social, credite bancare pe termen lung si mediu sau pe termen scurt, datorii fata de furnizori, fata de bugetul statului etc.; - proces economic, care antreneaza venitul si chieltuieli in fazele circuitului economi, ca de exempulu: aprovizionarea cu materiale si marfuri, productia de bunuri materiale, lucrari si servicii, vanzarea produselor si a marfurilor etc.; -obiectul contabilitatii se ralizeaza nu prin intocmirea a cate unui bilant dupa fiecare operatie economica sau financiara in parte, ci prin inregistrarea completa si neintrerupta in conturi, pe baza de documente, a tuturor operatiilor economice sau financiare respective, urmand ca bilantul sa se intocmeasca la sfarsitul exercitiului financiar pentru generalizarea datelor din cont.

- pentru a da posibilitatea acesteai generarizari, contabilitatea foloseste la inregistrarea operatiilor economice si financiare in conturi, exprimarea valorica (etalonul banesc sau monentar). totalitatea conturilor folosite de contabilitatea curenta pentru reflectarea obiectului sau de studiu constituie sistemul conturilor.

Functiile contului: Functia economica consta in aceea ca fiecare cont reflecta un anumit bun economic, sursa de finantare, proces economic sau rezultat financiar, care determina insusi continutul al contului respective.

Functia statistica rezida in aceeea ca datele si informatiiile furnizate de conturi stau la baza unor indicatori statistici, cum ar fi cei cu privire la volumul productiei globale (exercitiului), al productiei marfa etc.

Functia de calcul se intalneste la toate conturile si pe baza ei se calculeaza sistuatia tuturor elementelor patrimoniale in diferite momente ale activitatii economice, se calculeaza costul efectiv al productiei, rezultatele financiare etc.

Functia de control pe care o indeplineste conturile consta in folosirea datelor si informatiilorfurnizate de ele la controlul integritatii patrimoniului unitatii, de desfacere a produselor finite si marfurilor etc.

Functia de grupare este indeplinita de toate conturile prin aceea ca in ele se inregistreaza bunurile economice pe elemente omogene, refactandu-se in fiecare cont toate operatiile care se refera la un anumit element.

Functia de sistematizare este realizata de fiecare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contul Si Dubla Inregistrare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 070 cuvinte
Nr caractere:
6 270 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
conturi, Economie
Predat:
la liceu
Sus!