Conținutul circuitelor de distribuție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

4. Circuitele de distributie pentru bunurile de consum individual, produse de utilizare productiva si produse agricole 13 Procesul de distributie reprezinta o componenta importanta a activitatii pe care agentii economici o desfasoara in cadrul pietei.

Data fiind importanta sa, un asemenea proces se cere sa fie astfel orientat incat sa raspunda necesitatilor de realizare ca valoare a fiecarui produs, in functie de conditiile specifice in care actioneaza fiecare firma sau societate comerciala in cadrul pietei, de natura si puterea concurentei, de structura mijloacelor de desfacere, precum si de unele elemente conjuncturale specifice fiecarei perioade.

O astfel de orientare implica insa cunoasterea prealabila a unor aspecte privind rolul distributiei in cadrul activitatii fiecarei unitati, elementele constitutive ale acestui proces, elementele specifice diferitelor structuri de piata, precum si o serie de criterii ce pot sta la baza organizarii relatiilor de distributie.

Definirea conceptuala a distributiei trebuie facuta din doua unghiuri de vedere: al economiei de ansamblu, pe de o parte si al intreprinderii, pe de alta parte. In sens general, privit din punct de vedere macroeconomic, definitia distributiei se bazeaza pe sistemul de relatii intre cele trei domenii importante care structureaza piata: productia, respectiv realizarea de bunuri; consumul de bunuri pentru satisfacerea nemijlocita a nevoilor utilizatorului final; distributia, respectiv transmiterea de bunuri, prin tranzactii comerciale, de la producator la consumator.

Termenul de distributie desemneaza ansamblul mijloacelor si al operatiunilor care asigura punerea la dispozitia utilizatorilor sau a consumatorilor finali a bunurilor si serviciilor realizate de catre intreprinderile producatoare. Distributia reprezinta procesul prin care bunurile si serviciile sunt puse la dispozitia consumatorilor - intermediari sau finali - asigurandu-li-se acestora facilitatile de loc, timp, marime etc., potrivit cerintelor pe care le manifesta in cadrul pietei.

Mijloacele si operatiunile desemnate prin termenul de distributie se clasifica in doua mari categorii, ce pot fi consemnate prin notiunile de distributie comerciala si distributie fizica. Distributia comerciala consta in a transforma titlul de proprietate asupra produsului de la producator la consumator.

Distributia respectiva poate fi asigurata prin intermediul agentilor de distributie.

Acestia pot fi individuali, ca de exemplu vanzatorii din intreprindere, sau pot fi intreprinderi de comert cu ridicata, societati comerciale ce se ocupa cu comertul prin corespondenta sau de comertul cu amanuntul etc.

Distributia fizica, la randul sau, consta in a pune, din punct de vedere material, bunurile si serviciile la dispozitia consumatorilor, cu ajutorul mijloacelor de transport si al stocajului. Distributia fizica este mai intalnita in literatura de specialitate si sub denumirea de logistica comerciala.

In economia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Continutul Circuitelor De Distributie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 802 cuvinte
Nr caractere:
36 994 caractere
Marime:
27.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!