Consumator român - Consumator european

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema acestui eseu este foarte importanta si ar trebui sa ne intereseze pe toti consumatorii, pentru ca atunci cand achizitionam un bun sau cand alegem prestarea unui serviciu destinat satisfacerii nevoilor si dorintelor noastre sa stim toate drepturile si obligatiile de care dispunem.

Ca sa intelegeti cum stau lucrurile cu aceste drepturi ale consumatorilor va dau un exemplu din viata mea. Eu visam de cand eram mica sa vizitez alte tari, asa ca intr-o vara am apelat la o agentie de turism pentru a calatori in strainatate. Cercetand ofertele am gasit una foarte tentanta, in care scria ca transportul este asigurat cu autocar de lux, cazarea va fi la un hotel de trei stele, masa este inclusa in pret si multe alte detalii tentante. Apeland la acea agentie am crezut ca va fi un sejur de neuitat. In schimb cand am ajuns la destinatie am fost cazata intr-un hotel la care nu aveai cum sa ii dai nici macar o stea, am descoperit ca masa nu era inclusa in pret si multe altele. Mi-am dat seama ca tot ce scria in acea oferta era doar o inselaciune ca oamenii sa dea banii.

Ajungand in tara dupa acel sejur am apelat la drepturile consumatorilor, fiind astfel despagubita.De aceea toti consumatorii trebuie sa isi cunoasca aceste drepturi.

Consumatorul are dreptul de a fi informat complet, corect si precis in privinta calitatii produselor si serviciilor oferite de catre operatorii economici, de a fi protejat si nu in ultimul rand de a fi despagubiti in cazul in care calitatea produselor si serviciilor este necorespunzatoare.

Informarea consumatorilor despre produsele si serviciile oferite se face prin elemente de identificare si caracterizare ale acestora, care se inscriu la vedere, clar si citet, pe produs, eticheta, ambalaj sau in cartea tehnica, instructiunile de folosire ce insotesc produsul sau serviciul spre comercializare.

Produsul sigur este un produs care nu prezinta nici un risc sau numai riscuri reduse, compatibile cu utilizarea sa si considerate acceptabile pentru un nivel ridicat de protectie a sanatatii si a sigurantei consumatorilor.

Un produs este considerat sigur daca este conform dispozitiilor specifice referitoare la siguranta sa. Exista o serie de reglementari care privesc anumite categorii de produse specifice, precum jucariile, ascensoarele etc.

In absenta unor astfel de reglementari un produs este considerat sigur atunci cand raspunde asteptarilor legitime privind securitatea consumatorului care utilizeaza produsul in conditii normale sau rezonabil previzibile, in special asupra utilizarii de catre copii, instalarii, punerii in functiune sau intretinerii. Anumite criterii permit verificarea indeplinirii acestei conditii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumator roman - Consumator european.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
865 cuvinte
Nr caractere:
4 949 caractere
Marime:
19.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
produse, servicii, consumatori
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!