E societatea in care partile nu sunt reprezentate prin titluri negociabile si care nu pot fi cedate altor persoane decat daca acestea din urma sunt agreate de majoritatea celorlalti asociati. Din acest punct de vedere SRL e o asociatie de persoane. SRL e si o asociatie de capital deoarece asociatii raspund numai in limita aportului lor la existenta societatii, astfel fiecare asociat v-a fi obligat pentru datoriile societatii numai in limita capitalului subscris.
Constituirea societati cu raspundere limitata - SRL
SRL se constituie prin contract si statut in cazul in care e constituita din 2 sau mai multi asociati sau numai prin statut in cazul asociatului unic.
Contractul si statutul se incheie in forma autentica, numarul asociatilor maxim fiind de 50.
Societatea ia hotarari cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale cu exceptia hotararii de modificare a contractului si statutului care se pot efectua numai cu acordul tuturor asociatilor.
Aportul in natura la constituirea capitalului social.
Capitalul social al societatii nu poate fi mai mic de 300.000 lei si el se constituie din aportul asociatilor; aceste aporturi pot fi in natura sau in numerar.
Valoarea aportului in natura nu poate depasi 60% din valoarea capitalului social.
in cazul societatii cu mai multi asociati expertizarea valorii bunului e facultativa, in cazul asociatului unic e obligatorie.
Reducerea capitalului social nu se va putea opera sub nivelul minim legal; majorarea capitalului social se va realiza prin varsarea imediata a aportului.
Drepturile asociatilor asupra partilor sociale
Capitalul social al societatii se divide in parti sociale egale care nu pot fi mai mici de 5ooo lei. Repartizarea partilor sociale intre asociati se face prin contractul de societate.
Caracteristic SRL este:
1. intregul capital e divizat in parti egale;
2. toate partile sociale sunt distribuite asociatilor;
3. toate partile sociale sunt acoperite de varsaminte, in bunuri sau numerar.
Cesiunea partilor sociale
1. intre asociati pot fi transmise liber si neconditionat
2. transmiterea catre persoane din afara grupului asociatilor e permisa numai daca e hotarata de asociati reprezentand 3/4 din capitalul social.
Administrarea societatii
Societatea e administrata de unul sau mai multi administratori numiti prin contractul de societate sau prin hotararea adunarii generale.
Spre deosebire de SNC administratorii societatii pot fi si neasociati.
Modul de conlucrare al asociatilor va fi stabilit prin contractul de societate sau prin hotararea adunarii generale.
Daca este instituita regula unanimitatii, divergentele ivite intre administratori vor fi solutionate de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.
Atributiile administratorilor
1. tinerea registrului asociatilor, care cuprinde identitatea acestora precum si participarea acestora la capitalul social.
2. intocmirea, supunerea sub aprobare adunarii generale si depunerea bilantului spre inregistrare la registrul comertului.
3. constituirea si conservarea fondurilor de rezerva. Din beneficiul anual se va prelua 5% in fiecare an pina cind cuantumul fondului de rezerva va atinge cel putin a 5-a parte din capitalul social.
4. inscrierea la registrul comertului a reducerii capitalului social.
5. convocarea adunarii generale ordinare cel putin odata pe an si ori de cite ori e necesar, a adunarii extraordinare prin instiintarea asociatilor cu cel putin 10 zile inainte de tinerea acesteia prin aratarea ordinii de zi.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.