Concurența neloială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aspecte generale

Concurenta este confruntarea deschisa dintre agentii economici cu activitati similare sau asemanatoare ,pentru realizarea unei pozitii cat mai avantajoase pe piata, corespunzator intereselor proprii.Fiecare agent economic are libertatea sa produca si sa vanda ce ii convine in conditiile cele mai favorabile pentru ei. Mai reprezinta si rivalitatea dintre diferiti ofertanti pentru a castiga clienti.

Rolul concurentei:

a)stimuleaza inovatia;

b)realizeaza o selectie a producatorilor, eliminandu-i pe cei slabi;

c)tinde sa aseze in echilibru ramurile de productie, cererea si oferta;

d)asigura libertatea de alegere a bunurilor si serviciilor la un nivel superior al trebuintelor.

In conditiile de piata libera concurenta indeplineste cateva functii definitorii:

- faciliteaza ajustarea automata a cererii si ofertei in toate domeniile vietii economice;

- stimuleaza inventiile si inovatiile, crearea de produse ori servicii noi de o calitate tot mai buna;

- asigura o alocare rationala a resurselor in functie de diferitele utilitati solicitate pe piata;

- stabileste o repartizare a beneficiilor proportionala cu contributia efectiva a agentilor economici in activitatea de producere a unor bunuri si de prestare a unor servicii si de distributie a acestora.

Concurenta este considerata neloiala atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzantelor comerciale.

Procedeele care caracterizeaza concurenta neloiala sunt numeroase. Acestea, fie acte, fie fapte contrare legii si uzantelor cinstite, pot fi grupate in infractiuni, contraventii si/sau delicte civile.

CONCURENTA COMERCIALA NELOIALA

Este o forma a concurentei care are loc cu mijloace si actiuni contrare, opuse uzantelor comerciale legale. Aceasta distorsioneaza si deturneaza concurenta de la scopul sau in favoarea unuia sau mai multor comercianti prin defavorizarea altora sau a celorlalti. Exercitarea activitatii comerciale contrar uzantelor cinstite. Metode nepermise de stimulare a vanzarii sau a prestarilor de servicii care impiedic libera concurenta.

Concurenta este considerata neloiala atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzantelor comerciale.

Legea nr.11/1991 instituie pentru comercianti obligatia de a-si exercita activitatea cu buna-credinta si potrivit uzantelor cinstite.Orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite constituie concurenta neloiala.

Incalcarea obigatiei de exercitare a activitatii cu buna-credinta si potrivit uzantelor cinstite atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz.infractiunea de concurenta neloiala consta in fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false, precum si aplicarea pe produsele puse in circulatie de mentiuni false privind brevetele de inventii, ori folosirea unor nume comerciale sau a denumirilor organizatiilor de comert ori industriale, in scopul de a induce in eroare pe beneficiari. intrebuintarea unei firme, unei embleme, unor desemnari speciale sau a unor ambalaje de natura a produce confuzie cu cele folosite legitim de un alt comerciant;

producerea in orice mod, importul, exportul, depozitarea, punerea in vanzare sau vanzarea unor marfuri, purtand mentiuni false privind brevetele de inventie, originea si caracteristicile marfurilor, precum si cu privire la numele producatorului sau comerciantului, in scopul de a induce in eroare pe ceilalti comercianti si beneficiari.

Concurenta neloiala prin marci si indicatii geografice poate imbraca mai multe forme de manifestare. Oricum s-ar manifesta, concurenta neloiala va constitui infractiune numai in masura in care uzurpatorul a actionat cu intentie calificata, in scopul inducerii in eroare a consumatorilor si daca utilizarea acestora este contrara practicilor loiale in activitatea industriala sau comerciala. Lipsa intentiei calificate plaseaza actul de concurenta neloiala in sfera ilicitului civil si angajeaza raspunderea civila delictuala a uzurpatorului.

Metoda bulgare de zapada

Conform dispozitiilor art. 4 lit. d al Legii nr. 11/1991 constituie contraventie incheierea de contracte prin care un comerciant asigura predarea unei marfi sau executarea unei prestatii in mod avantajos, cu conditia aducerii de catre client a altor cumparatori, cu care comerciantul ar urma sa incheie contracte asemanatoare. Metoda, denumita uzual ,,bulgare de zapada" consta in promisiunea comerciantului de a preda marfa sau de a executa prestatia la un pret ori tarif inferior celui practicat in mod curent, in schimbul obligatiei asumate de clientul consumator de a procura pentru comerciant alti clienti. Atunci cand acestia din urma se prezinta si, la randul lor, se obliga, in aceleasi conditii, sa aduca noi clienti, cumparatorul initial isi primeste avantajul scontat.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Concurenta_neloiala

http://avocata.wordpress.com/2008/03/10/concurenta-neloiala/

http://www.sfin.ro/articol_651/concurenta_neloiala___mic_indreptar.html

http://referate.itbox.ro/referate-drept/referat-concurenta-neloiala/

http://www.financiarul.com/articol_20575/mobexpert-acuza-kika-de-concurenta-neloiala.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta neloiala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 803 cuvinte
Nr caractere:
10 717 caractere
Marime:
18.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Dan Laura
Sus!