Comitetul Economic și Social European vs Comitetul Regiunilor

Extras din referat:

Conform Tratatelor în vigoare, sarcinile care revin UE vor fi realizate prin intermediul următoarelor instituţii:

Fiecare instituţie va acţiona în limitele puterilor conferite prin Tratate:

Consiliul şi Comisia vor fi asistate de un Comitet Economic şi Social şi un Comitet al Regiunilor, care vor acţiona în calitate de organisme consultative. Atribuţiile şi responsabilităţile tuturor instituţiilor UE, regulamentele şi procedurile pe care instituţiile UE trebuie să le respecte sunt prevăzute în

care aşa cum ştim deja, sunt adoptate de către şefii de stat şi/sau de către prim-miniştrii Statelor Membre şi ratificate de către Parlamentele naţionale.

CESE

Comitetul Economic si Social European este un organ consultativ al UE, format din reprezentanţi ai diferitelor componente economice si sociale ale societăţii civile organizate.

CESE a fost înfiinţat în 1957, odată cu semnarea de către fondatorii Uniunii Europene a Tratatelor de la Roma.

CR

Comitetul Regiunilor (CR) este un organ consultativ alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi locale europene.

CR a fost înfiinţat în 1994 prin Tratatul de instituire a Uniunii Europene

CESE

Comitetul Economic şi Social European a fost înfiinţat ca for de discuţie pe marginea aspectelor legate de piaţa unică. CESE le oferă grupurilor de interese din Europa - sindicate, angajatori, fermieri - posibilitatea de a se exprima oficial în legătură cu propunerile legislative ale UE.

În medie, CESE elaborează anual 170 de avize şi documente consultative. Toate avizele sunt transmise către organismele decizionale ale Uniunii şi apoi publicate în Jurnalul Oficial.

CR

Rolul Comitetului Regiunilor este de a face cunoscute punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE. În acest sens, Comitetul emite rapoarte sau „avize” pe marginea propunerilor Comisiei.

Comisia, Consiliul şi Parlamentul trebuie să consulte Comitetul Regiunilor înainte de luarea unor decizii în domenii care privesc administraţia locală şi regională (de ex. ocuparea forţei de muncă, mediul, educaţia, sănătatea publică).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comitetul Economic si Social European vs Comitetul Regiunilor.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
4.01MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
prof. univ. dr. Lavinia Chirila
Sus!