Comisia Europeană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I N T R O D U C E R E 1
1. ATRIBUŢIILE ŞI FUNCŢIILE COMISIEI EUROPENE 2
1.1 FUNCŢIA DE SUPRAVEGHERE LEGISLATIVĂ 2
1.2 FUNCŢIA DE INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ 3
1.3 FUNCŢIA DE EXECUŢIE 3
1.4 FUNCŢIA DE DECIZIE 5
1.5 FUNCTIA DE REPREZENTARE 5
2. REFORMA COMISIEI ÎN CONTEXTUL EXTINDERII 6
2.1 MODIFICĂRILE COMISIEI EUROPENE DE-A LUNGUL EXTINDERII 7
2.2 STRUCTURA COMISIEI 8
2.2.1 Palierele Comisiei Europene 8
2.2.2 Alegerea Comisiei 9
B I B L I O G R A F I E 11

Extras din referat:

I N T R O D U C E R E

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene aceasta este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii Europene .

Comisia funcționează ca un cabinet de guvern, format din 27 de membri cunoscuți ca „comisari”. Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia au obligația de a reprezenta interesele comune ale Uniunii Europene și nu interesele naționale ale statului din care face parte. Unul dintre cei 28 este Președintele Comisiei - Jose Manuel Barroso - este propus de Consiliul European și ales de către Parlamentul European. Consiliul nominalizează ceilalți 26 de membri ai Comisiei în acord cu președintele nominalizat, iar ulterior cei 27 de membri ca un singur corp sunt supuși votului de investitură a Parlamentului European.

Termenul de „Comisie” este folosit pentru a-i desemna pe cei 28 de membri ai Colegiului Comisarilor sau pentru a desemna inclusiv organismele administrative formată din 23.000 de funcționari publici europeni care sunt împărțiți în departamente numite Directorate-Generale și Servicii . Limbile interne de lucru ale Comisiei sunt engleza, franceza și germana. Membrii Comisiei și cabinetele lor au sediul în Clădirea Berlaymont din Bruxelles.

1. ATRIBUŢIILE ŞI FUNCŢIILE COMISIEI EUROPENE

Comisia Europeană ca organ executiv al Uniunii Europene se referă la diferite categorii de probleme precum :

- Funcția de supraveghere legislativă: veghează la respectarea şi aplicarea corectă a legislației comunitare, alături de Curtea de Justiție a Comunitățior Europene.

- Funcția de inițiativă legislativă: formulează propuneri, recomandări şi avize pe linie legislative, inițiază dezvoltarea legislației comunitare; făcând propuneri legislative Parlamentului şi consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeană trebuie să țină cont de principiul subsidiarității - În cazurile în care problemele nu se pot rezolva mai bine la nivel local, regional sau național -

- Funcția de execuție: Comisia exercită competențele de execuție conferite de Consiuliul Uniuni Europene precum execuția bugetului Uniuni Europene, aplicarea legislației, a programelor şi a politicilor comunitare.

- Funcția de decizie: Comisia Europeană are putere de decizie proprie şi ia parte la adoptarea actelor de către Consiliul European şi Parlamentul European.

- Funcția de reprezentare: Comisia este abilitată în domeniul reprezentării interne şi internaționale a Uniuni Europene, negociind acordurile internaționale între Uniunea Europeană şi alte țări, permițând Uniunii Europene să vorbească „cu o singură voce”.

1.1 FUNCŢIA DE SUPRAVEGHERE LEGISLATIVĂ

Una din cele mai importante atribuţii este cea de „gardian al tratatelor” şi constă în principal în controlul aplicării tratatelor comunitare de către celelalte instituţii comunitare şi de către statele membre. Astfel, Comisia este însărcinată să vegheze la aplicarea tratatelor şi are puterea de a declanşa o acţiune în justiţie contra statului care nu aplică tratatele.

În exercitarea funcţiilor de control, Comisia posedă puteri eficiente de informare şi prevenire. Astfel, statele au obligaţia de a-i comunica informaţii, de a modifica măsuri sau proiecte de măsuri, de a semnala situaţii de fapt şi de drept.

Comisia beneficiază şi de putere de aplicare a unor sancţiuni - amenzi sau plata unor penalităţi - în special întreprinderilor care încalcă regulile concurenţei .

1.2 FUNCŢIA DE INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ

Comisia Europeană deține monopolul inițiativei legislative în sfera primului „pilon”, cel comunitar, inițiativă care este transpusă spre decizie Consiliului Uniunii Europene. În cazul celui de al doilea „pilon”, Comisia este doar asociată Consiliului Uniunii Europene, iar în cazul celui de al treilea „pilon” aceasta împarte această atribuție cu statele membre.

Comisia a fost concepută ca „instituție mortice” a integrării europene, fiind însărcinată cu o misiune generală de inițiativă. Consiliul Uniunii Europene singur sau împreună cu Parlamentul European adoptă acte normative în principiu numai pe baza propunerilor înaintate de Comisie.

Observații:

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA

Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor

Master: Relații Economice Internaționale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comisia Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 163 cuvinte
Nr caractere:
17 616 caractere
Marime:
46.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Tescasiu Bianca
Sus!