Comerțul Mondial cu Cereale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Cerealele prezintă o deosebită importanţă în economia mondială prin multiplele întrebuinţări: în raţiile alimentare ale omului, în furajarea animalelor, ca materie primă pentru diferite industrii procesatoare, unde se realizează unele produse finite necesare omului (alimente, băuturi, amidon, produse de cofetărie, produse farmaceutice ş.a.). Cerealele se cultivă pe toate continentele, iar consumul de cereale pe locuitor urmează un trend ascendent, mai ales în ţările sărace, unde, în structura raţiilor alimentare, cerealele (mai ales orezul) pot ocupa 60-75%. Analizată în timp, piaţa mondială a cerealelor s-a lărgit semnificativ, iar previziunile evidenţiază faptul că, în anul 2015, comparativ cu anul 1996, comerţul mondial cu cereale va spori cu circa 18% (19 mil. tone), iar stocurile se vor reduce şi vor crea o presiune asupra preţurilor.

Unul dintre cele mai importante roluri din dezvoltarea lumii este reprezentat de principalele cereale: porumb, grâu și orez. În România, comerțul cu grâu s-a dezvoltat foarte mult în sec al VI-lea î.Hr.; acest lucru a fost demonstrat de existența unor colonii grecești fondate pe coasta Mării Negre, unde s-a făcut un intens comerț cu localnicii. În sec al IX-lea România a devenit un mare exportator de grâu, la Brăila stabilindu-se standard pentru Europa de Vest. Din a doua jumătate a sec. al IX-lea până la al Doilea Război Mondial, România a furnizat cereale nu numai Europei de Vest, dar, şi în, Egipt, Şiria și alte regiuni Est mediteraneene.

Datorită conținutului lor ridicat în dextroză, cerealele au cea mai mare valoare energetic din toate alimentele vegetale, oferind aproximativ 65% din necesarul zilnic de calorii și 45% din proteine.

Comertul mondial cu cereale

-PORUMBUL-

Porumbul este de departe cea mai mare componentă globală de cereale grosier-comerțului , reprezentând aproximativ trei sferturi din volumul total. Majoritatea porumbului care este comercializat este utilizat pentru hrana, iar cantitati mai mici sunt tranzacționate pentru utilizări industriale și alimentare. Prelucrate din porumb, produsele secundare - inclusiv făină de porumb, îndulcitori, gluten de porumb - sunt, de asemenea, comercializate, dar nu sunt incluse în aceast proiect despre comerțul cu porumb.

- Exporturile cu porumb:

Statele Unite ale Americii este cel mai mare producător şi exportator din lume de porumb. Exporturile de porumb reprezintă o sursă importantă a cererii pentru producătorii americani și are o contribuţie mare la balanța comercială SUA. În medie, boabele de porumb (excl. floricele de porumb dulce) au reprezentat aproximativ 12% din totalitatea exporturilor cu cereale.

În perioada anilor ’80 exporturile americane cu porumb au cescut. Creșterea s-a datorat cererii mari din Rusia, precum și din Japonia, Europa de Vest și de Est, și țările în curs de dezvoltare.

La începutul anilor ’90 exporturile din SUA au urmat trendul ascendent ajungând la 60 milioane de tone, faţă de 31 milioane tone în perioada anilor ’80. În a doua jumătate a anilor ’90 exporturile americane cu porumb au scăzut acest fapt datorându-se în special destrămării fostei Uniuni Sovietice și creșterii exporturilor chineze de porumb.

La începutul anului 2009 valoarea exporturilor de porumb în SUA era de 62 milioane tone . Datorită încetinirii creşterii economiei globale valoarea exporturilor are de suferit. Cu toate acestea, USDA afirma că datorită creșterii populației globale și a cererii de consum pentru produsele din carne vor continua să sprijine extinderea exporturilor de cereale pentru hrana animalelor, pe termen lung.

Deși Statele Unite domină comerțul mondial de porumb, exporturile reprezintă o parte relativ mică a cererii de porumb din SUA - circa 15%. Această cerere scăzută pentru exporturi înseamnă că prețurile porumbului sunt în mare măsură determinate de aprovizionare-si-demand relații în piața americană, iar restul lumii trebuie să se adapteze la prețurile predominante din SUA.

Al doilea exportator mondial în comerţul cu porumb este Argentina. Aflată în emisfera sudică, fermierii argentinieni au început să planteze porumb după ce au descoperit dimensiunea impresionantă a culturii din SUA, oferind astfel o rapidă orientare către piață.

Observații:

comertul mondial cu cereale, tema de referinta comertul mondial cu porumb,exporturi,importuri,balanta comerciala,top companii mondiale,concluzii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Mondial cu Cereale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 806 cuvinte
Nr caractere:
9 751 caractere
Marime:
92.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Ionut Popescu
Sus!