Comerț internațional curs 7 uniunile vamale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uniunile vamale sunt principala forma de extindere a teritoriului vamal.

Acestea sunt de doua feluri: perfecte sau complete - in aceasta situatie sunt vizate toate produsele care se schimba reciproc, dar si cu tertii; imperfecte sau incomplete - se refera numai la o parte a produselor care se schimba reciproc, dar si cu tertii.

Tarile care participa la o zona de liber schimb, elimina barierele tarifare sau netarifare in relatiile comerciale reciproce, numai pentru o parte sau pentru toate produsele, iar in relatiile cu tarile terte nu aplica o politica comerciala comuna, fiecare parte pastrandu-si independenta in materie de politica comerciala.

Aceasta presupune liberalizarea schimburilor reciproce nu si cu tertii.

perfecte sau complete privesc toate produsele care se schimba reciproc; imperfecte sau incomplete privesc o parte din produsele care se schimba reciproc.

Acestea sunt admise de GATT, ca o derogare de la Clauza natiunii celei mai favorizate (art. 24 din GATT). Restrangerea teritoriului vamal (excluderea sau exceptarea) este, de fapt, exceptarea, de la regimul vamal in vigoare, a unei parti din statutul national. In aceasta zona nu se percep taxe vamale.

Prin aceasta exceptare de la regimul vamal in vigoare, teritoriul vamal este mai mic ca teritoriul statului respectiv, iar granitele vamale nu mai corespund cu cele ale statului. Aceste zone se numesc si zone libere.

In plan international, ele se intalnesc in mai multe forme: zone portuare; zone libere industriale de export; zone economice speciale (pentru prima data au aparut in China); zone libere comerciale (constituite ca o zona comerciala); zone libere de depozitare; porturi libere; porturi franco; antrepozite vamale.

Ca regula generala, marfurile straine introduse in aceste zone sunt scutite de plata taxelor vamale, pana la precizarea ulterioara a destinatiei lor. Pentru aceste marfuri se platesc niste taxe de antrepozitare, care sunt mai reduse.

In interiorul acestor zone, marfurile pot suferi anumite: transformari, reambalari, masurari, reconditionari, modificari, prelucrari, etc.

Dupa ce sunt supuse acestor proceduri, ele vor fi orientate catre piata, de obicei catre piata interna (teritoriul vamal), si atunci sunt supuse impunerii vamale corespunzatoare uniunii vamale respective, sau pot fi dirijate catre alte zone. Astfel, vor iesi de pe teritoriul statului respectiv, il vor tranzita si atunci sunt scutite de taxele vamale de import, uneori si de tranzit. De asemenea, pot fi introduse intr-un proces de productie in zona libera in care au fost depozitate (in aceste conditii, raman scutite de plata taxelor vamale). In aceste zone pot fi create ori firme comerciale de import - export, ori firme industriale, care sa transforme produsele importate in alte produse, care ulterior pot fi exportate fara perceperea taxelor vamale sau altor restrictii, dar absolut cu respectarea legislatiei in vigoare in acele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert International Curs 7 Uniunile Vamale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 358 cuvinte
Nr caractere:
12 805 caractere
Marime:
34.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!