Comerț internațional curs 3 evoluția comerțului internațional în perioada postbelică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In perioada contemporana, participarea intensa la diviziunea mondiala a muncii reprezinta, de fapt, o necesitate pentru procesul de dezvoltare al fiecarei natiuni, indiferent de nivelul ei de dezvoltare si de sistemul social si economic in care se afla.

Participarea la diviziunea mondiala a muncii este esentiala pentru tarile care nu au un nivel ridicat de dezvoltare, facand astfel posibila eliminarea decalajul care le separa de tarile dezvoltate.

Acest lucru este necesar, insa, si pentru intreaga economie mondiala pentru ca, pe viitor, interdependentele dintre tari se vor intensifica, iar existenta unor diferente mari pe plan economic poate genera fenomene de instabilitate economica, de criza, ce vor afecta intrega economie mondiala si, deci, toate tarile lumii.

accentuarea procesul de transnationalizare a economiei mondiale prin activitatea desfasurata de cele peste 40 de societati transnationale, ce vor controla peste 50 din productiile mondiale; producerea, la nivelul economiei mondiale, a trecerii de la era industriala (ce a durat peste 2 secole) la era informationala.

Drept urmare, se va accentua procesul de globalizare la nivelul economiei mondiale, se vor produce noi modificari in sistemul de diviziune a muncii, acestea ducand la modificari in cadrul decalajelor dintre natiuni.

Se aprecieaza ca, toate aceste fenomene cumulate vor avea urmari diferite in plan social si politic, ce ar putea promova dezvoltarea dar, in acelasi timp, ar putea frana progresul economic si social.

Analiza evolutiei comertului international din perioada postbelica permite evidentierea catorva trasaturi si tendinte specifice, care sunt rezultatul influentei unor factori ce au afectat relatiile economice internationale, si anume: urmarile celui de-al doilea razboi mondial in plan politic si social-economic; revolutia tehnico-stiintifica produsa dupa cel de-al doilea razboi mondial, cu efectele si implicatiile ce le-a avut asupra diviziunii mondiale a muncii; aparitia proceselor integrationiste care s-au relizat in diverse regiuni ale lumii; masurile de politica comerciala promovate de statele lumii si diverse grupuri integrationiste; criza economica cu care s-a confruntat economia mondiala in deceniul 8, deceniu care a cunoscut: cele doua socuri petroliere (78- 79, 81- 82), socul dobanzilor inalte, socul aprecierii si deprecierii dolarului in mod repetat; diversele crize economice ciclice determinate de crizele de petrol, destramarea sistemului socialist si efectele acestui fapt inregistrate in deceniul urmator.

Sub influenta acestor factori, in evolutia comertului international postbelic s-au conturat cateva trasaturi specifice, intre care trei sunt considerate mai speciale privind dinamica si volumul acestuia: In aceasta perioada, comparativ cu perioada anterioara, comertul international a inregistrat cel mai inalt ritm de crestere si cea mai sustinuta dinamica. Statistica internationala arata ca rata medie de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert International Curs 3 Evolutia Comertului International In Perioada Postbelica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 873 cuvinte
Nr caractere:
10 185 caractere
Marime:
25.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!