Comerț internațional curs 2, efectele pozitive ale activității de import

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Importul o activitate care are importanta pentru participarea unei tari la diviziunea mondiala a muncii si, in consecinta, contribuie la dezvoltarea economiei nationale.

activeaza exporturile - ca o regula generala, se constata ca promovarea exportului oricarei tari poate fi stimulata de promovarea importurilor in tara respectiva. In special tarile in curs de dezvoltare (cu rezerve modeste de aur si devize) practica o politica de echilibrare a balantei lor comerciale pe tari, dar si pe ansamblul comertului lor exterior; asigura economisirea de munca vie (sociala). In general, orice tara urmareste sa dezvolte o activitate de import rentabila, aceasta trebuind sa urmareasca sa importe orice bun sau serviciu pe care poate sa il realizeze si in tara, dar acest lucru sa duca si la o economie de munca sociala, altfel importurile nu se justifica decat daca au la baza alte motive, cum ar fi situatia in care capacitatea de productie a bunului respectiv este incarcata, iar satisfacerea nu poate fi amanata. In general, o tara trebuie sa urmareasca, cel putin la nivel macroeconomic, ca pierderea de munca sociala la export sa fie compensata de economia de munca sociala la import.

se urmareste sa se importe tehnica si tehnologie de inalta calitate; permite aprovizionarea cu materii prime si materiale; asigura completarea necesarului de bunuri de consum pentru piata interna in vederea completarii productiei interne si pentru diversificarea gamei de bunuri de consum in cadrul politicii generale de crestere a nivelului civilizatiei.

In concluzie, trebuie retinut faptul ca este necesar sa se urmareasca optimizarea importului.

Principala cale de optimizare este aceea a necesitatii diversificarii surselor de aprovizionare. In general, orice importator doreste sa promoveze o politica comerciala corecta (echilibrata) si atunci urmareste sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu bunuri si servicii din afara. Aceasta diversificare ii ofera avantaje certe, cum ar fi: ii reduce gradul de dependenta de un furnizor sau de un grup redus de furnizori; ii largeste spatiul de miscare in negocierea contractelor de import; ii asigura cresterea gradul de dependenta, de siguranta in aprovizionarea in flux continuu; duce la evitarea dereglarilor de ritm, in afara celor determinate de cauze de forta majora; participarea la construirea de obiective industriale pentru extragerea si prelucrarea materiilor prime; dezvoltarea importurilor de completare, mai ales in domeniile industriale. Importul de completare este foarte important si se face, de obicei, in baza unor contracte de cooperare, si daca se reuseste realizarea lui inseamna ca tara respectiva nu mai este in stare sa isi asigure anumite capacitati de dezvoltare.

Aceasta diversificare trebuie si ea sa aiba anumite limite pentru ca un grad prea mare de diversificare duce la cresterea costurilor.

POLITICA EXPORTULUI Exportul este necesar pentru ca orice tara trebuie sa-si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert International Curs 2 Efectele Pozitive Ale Activitatii De Import
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 472 cuvinte
Nr caractere:
7 886 caractere
Marime:
13.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!