Comerț internațional curs 1 comerțul internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comertul international reprezinta totalitatea schimburilor de bunuri si servicii dintre doua sau mai multe state, pe zone geografice.

Nu se poate vorbi de o determinare stricta intre comertul international si comertul mondial. In general se foloseste termenul de comert international si nu cel de comert mondial, termen ce exista de mai mult timp.

Cand se are in vedere comertul unei tari atunci se vorbeste de comert exterior. Comertul exterior este parte integranta a comertului international si include exportul, importul, reexportul si tranzitul.

Exportul reprezinta activitatea desfasurata de persoanele autorizate de a vinde bunuri si servicii in alte tari. Importul este reprezentat de activitatea desfasurata de persoanele autorizate pentru cumpararea de bunuri si servicii din diverse tari pentru tara careia ii apartin importatorii.

Reexportul este activitatea desfasurata de persoanele autorizate de a cumpara marfuri din unele tari si a le revinde in altele. Cand aceasta activitate se practica rational si pe scara larga, ea poate fi o sursa importanta de profit si constituie un mijloc de dezvoltare a comertului international.

Tranzitul reprezinta activitatea desfasurata de persoanele autorizate pentru transportarea marfurilor straine pe teritoriul national, dar si in activitatea de depozitare temporara a acestor marfuri in conditii de securitate, fiind considerat un comert invizibil.

Pentru dezvoltarea comertului exterior este importanta dezvoltarea de bunuri si servicii si, deci, politica economica a unui stat prin care se urmareste liberalizarea si sprijinirea tranzactiilor comerciale externe.

Politica importului si politica exportului politica importului Dezvoltarea unei politici de import este necesara pentru dezvoltarea economica a unei tari. Argumentele ce sustin acest lucru sunt urmatoarele: Asigura completarea unei economii nationale cu bunuri si servicii externe de care are nevoie. Productia oricarui stat, indiferent de gradul de dezvoltare si dotare cu resurse, nu poate sa satisfaca integral cu bunuri si servicii necesitatile de consum ale economiei respective, necesitati care sa corespunda nivelului progresului etapei respective. O conditie esentiala pentru dezvoltarea economica a unei tari este si aceea de a completa necesitatile de productie si servicii ale economiei tarii respective cu bunuri si servicii din afara granitelor.

Fiecare tara trebuie sa aiba raspunsul la intrebarea: Ce trebuie adus din import? . Structura importului fiecarui stat este determinata absolut de: gradul de dezvoltare al acestuia: potentialul sau industrial si agricol; profilul profesiilor populatiei active si de nivelul tehnico- stiintific al acestor profesii; bogatiile naturale de care dispun; conditiile de clima si sol; gradul de integrare in diviziunea mondiala a muncii; politica economica externa pe care o promoveaza statul respectiv.

Ideal ar fi sa se importe: bunuri ce nu se produc in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert International Curs 1 Comertul International
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
909 cuvinte
Nr caractere:
5 011 caractere
Marime:
23.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!