Cererea. Oferta. Rezultate macroeconomice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Cuprins 2
INTR-O ECONOMIE DE PIATA BUNURILE CREATE SUNT DESTINATE SATISFACERII NEVOILOR UMANE. 3
II. Rezultatele macroeconomice. 3
1. Contabilitatea nationala 3
2. Sectorul agentilor economici 4
3. Sistemul conturilor nationale 4
4. Sistemul operatiunilor contabile 6
III. Indicatorii macroeconomici de rezultate 7
1. Produsul intern brut (PIB) 7
2. Produsul intern net (PIN) 8
3. Produsul national brut (PNB) 8
4. Produsul national net (PNN) 8
5. Venitul national (VN) 9
IV. Cererea agregata si oferta agregata 10
1. Cererea agregata (globala) 10
2. Oferta agregata (globala) 12
3. Interactiunea dintre cererea si oferta agregate 13
V. Concluzii 15
VI. Grile 16
VII. Intrebari 19
Bibliografie 20

Extras din referat:

II. Rezultatele macroeconomice.

A. Contabilitatea nationala

Rezultatele macroeconomice sunt iesirile (realo-monetere) din activitatile agentilor economici agregati, pe care piata le valideaza, societatea recunoscand utilitatea acestora de a satisface multitudinea nevoilor sociale. Aceste rezultate sunt inregistrate si masurate de catre institutii specializate, cunoasterea si analiza evolutiei lor avand o semnificatie practica deosebita pentru adoptarea deciziilor de politica macroeconomica.

De asemenea, pe baza lor se efectueaza comparatii internationale, privind potentialul economic, eficienta si competitivitatea bunurilor economice produse in diferite tari ale lumii contemporane, se stabileste locul fiecarei tari in ierarhia economiei mondiale.

Rezultatele macroeconomice se masoara sub aspectul existential (fizic) si valoric-monetar.in fiecare tara, rezultatele macroeconomice se fundamenteaza pe o anumita conceptie teoretico-metodologica privind sursele si mecanismele obtinerii acestor rezultate. Tarile cu economie de piata moderna pun la baza masurarii rezultatelor macroeconomice teoria remunerarii factorilor de productie, in functie de care s-a elaborat Sistemul Conturilor Nationale (SCN).

Contabilitatea Nationala sau Sistemul Conturilor Nationale este instrumentul esential de colectare a unor date numerice si de cuantificare, intr-o forma sintetica, simplificata, a operatiunilor principale din economia nationala. Ea reprezinta macheta economiei nationale si pune un accent deosebit pe relatiile de interdependenta dintre unitatile elementare ale economiei, pe agregarea rezultatelor in cadrul categoriilor macroeconomice semnificative, favorizand analizele economice in termeni de flux (variatia activitatii intr-o perioada data).

Aparitia unui sistem de evidenta a economiei nationale dateaza inca din secolul al XVIII-lea, cand Contabilitatea Nationala facea primele calcule cu privire la bogatia nationala. Dupa criza din anii 1929 - 1933, dar mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand s-a intensificat interventia statului in economie, s-a constituit cu adevarat SCN ca instrument informational de baza al politicilor macroeconomice.

Primul SCN a fost elaborat in Anglia (1938), care apoi a fost adoptat si de SUA. Aceste sisteme au stat la baza elaborarii Sistemului Contabilitatii Nationale al ONU (1953), care a fost perfectionat si adaptat continuu la conditiile din economia mondiala. S.C.N. al O.N.U. este conceput pentru a furniza informatii cifrice pentru a caracteriza structura economica a unei tari, nivelul de dezvoltare economica si modificarile intervenite in timp, precum si informatii care sa permita compararea nivelului si structurii unei tari cu nivelul si structura economica a altor tari.

Actualul SCN caracterizeaza structura economica a unei tari pe baza fluxurilor exprimate in termeni monetari, asigurand norme metodologice internationale cu caracter unitar, care sa permita calcularea si compararea celor mai importanti indicatori macroeconomici.in prezent S.C.N. constituie principalul sistem de evidenta si analiza macroeconomica utilizat in statistica internationala de majoritatea tarilor lumii, in special cele cu economie de piata si in calculele si analizele economice efectuate de organismele internationale (O.N.U., O.E.C.D. etc.).

Sistemul Contabilitatii Nationale (S.C.N.) din tara noastra reprezinta un sistem de evidenta valorica a fluxurilor economice, in expresie monetara, la nivelul economiei nationale. El are trei componente: sectorul agentilor economici; conturile nationale; operatiunile contabile.

B. Sectorul agentilor economici

Cuprinde sectorul "firme", sectorul "gospodarii", sectorul "public" si sectorul "strainatate".

Sectorul "firme" cuprinde toate subiectele economice (agenti economici) care au ca trasatura principala faptul ca produc bunuri destinate pietei, iar scopul activitatii il constituie obtinerea de profit.

Sectorul "gospodarii" sau "menaje private" este un sector consumator, in sensul ca utilizeaza veniturile obtinute pentru satisfacerea necesitatilor de consum. Veniturile gospodariilor provin de la firme si de la sectorul public (guvernamental), ca urmare a resurselor de munca furnizate acestora de catre sectorul "gospodarii" sau din transferuri de la alte sectoare (pensii, burse, ajutoare etc.).

Sectorul "public" sau "guvernamental" reuneste toate subiectele economice (institutiile publice) care produc bunuri publice (colective) pentru populatie, fara a primi echivalentul valoric. Aici se cuprind, in general, serviciile publice (sanatate, invatamant, aparare etc.). Sectorul public se separa in: unitati de asigurari sociale si organisme ale administratiei (centrale si locale).

Sectorul "strainatate" sau "restul lumii" evidentiaza tranzactiile cu alte tari.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cererea. Oferta. Rezultate macroeconomice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 529 cuvinte
Nr caractere:
35 631 caractere
Marime:
201.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
cerere, oferta, Economie, venit, necesitate, consum
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!