Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a socetatii omenesti, din nevoia de a cunoaste volumul de munca vie si materializata cheltuita si rezultatele productiei si schimbului. Ea a izvorat din cerintele activitatii practice si s-a perfectionat continuu ca o consecinta fireasca a dezvoltarii relatiilor economice de productie si de schimb.

Prima definitie data contabilitatii apartine italianului Luca Paciolo, fiind formulata in lucrarea sa "Summa de Arittmetica, Geometria, Propotioni et Proportionalita'' care a aparut in Venetia in anul 1494. El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor, precum si la toate ce apartin acestuia, in ordinea in care au loc. In conceptia sa, partida dubla este definita prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital. Fiecare miscare sau tranzactie intervenita in masa averi implicid a capitalului este reprezentata ca un raport dintre primire si dare , respective intre debitor , cel care primeste valoarea si creditor , cel care o avanseaza

Contabilitatea este astazi o stiinta economica specializata in gestiunea valorilor separate patrimonial inclusa in familia stiintelor sociale. De aceea, impreuna cu alte stiinte de aceeasi vocatie, sunt tratate ca o grupa distincta de stiintele economice generale.

Obiectul contabilitatii consta in evidenta , calculul ; analiza si controlul raporturilor de schimb dintre alocarea si finantarea , destinatia si provenienta , utilizarea si reproductia valorilor econo mice separate patrimonial , cu dezvaluirea situatiei nete si financeare a patrimoniului , precum si a rezultatelor obtinute.

In present actul normativ de baza care reglementeaza modul de organizare si de conducere a evidentei contabile este Legea Contabilitatii nr.82/1991. acest act normativ contine reglementari unitare cu privire la organizarea sistemului contabil din Romania atat pentrun agentii economici cat si pentru celelalte entitati, inclusive pentru institutiile publice.

Pentru agentii economici evolutia sistemului contabil a cunoscut schimbari structurale importante marcate prin:

-H.G. nr.704/1994 - odata cu aprobarea Regulamentului de aplicare aLegii Contabilitatii a aparut si planul de conturi aplicabil tuturor agentilor economici;

-O.M.F.P. nr.94/2001 - aproba Reglementarile contabile cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile unitatilor economice care indeplinesc criteriile de marime mentionate in actul normativ;

-O.M.F.P.nr.306/2002 - aproba reglementarile contabile simplificate, armonizate cu Directivele Europene aplicabile unitatilor economice care se situeaza sub limita stabilita, considerate ca fac parte din intreprinderile mici si mijlocii care au intrat in vigoare la 1.ianuarie.2003.

Se poate afirma ca o data cu aplicarea ultimelor doua acte normative , sistemul contabil romanesc al agentilor ecomomici a fost reformat raspunzand atat necesitatilor de informare a utilizatorilor cat si cerintelor de armonizare cu Directivele Europene si cu Standardele internationale de Contabilitate.

.Motto:

,, Contabilitatea este una din cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria sa."

GHEOTE

Din acest motto deducem importanta contabilitatii si necesitatea ei, in orice domeniu de activitate , asa cum pentru noi oamenii , sunt necesare pentru a supravietui aerul si apa

Oricum, nu e de prisos sa afirmam ca de modul cum este cunoscuta, inteleasa si aplicata contabilitatea depinde viata unei societati comerciale si ca a o cunoaste fragmentat, fie doar din presa, fie de la altii, poate insemna si riscul de gresi cu bune intentii.

II. CONTABILITATEA CAPITALURILOR

II.1. Continutul si structura capitalului

Conceptul de capital trebuie utilizat de catre societati comerciale, avand la baza necesitatile utilizatorilor situatiilor financiare. In cazul in care utilizatorii sunt preocupati de mentinerea capitalului nominal investit se adopta conceptul financiar al capitalului, iar daca acestia sunt preocupati de capacitatea de exploatare a societatii se adopta conceptul fizic al capitalului.

Capitalul unei entitati patrimoniale din orice ramura de activitate poate fi privit sub 2 aspecte:

- ca factor de productie

- ca aporturi ale proprietarilor acesteia

Ca factor de productie, capitalul reprezinta ansamblul bunurilor aflate la dispozitia unei entitati (unitati patrimoniale) folosite pentru obtinerea altor bunuri si servicii destinate vanzarii sau consumului propriu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capitalul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
7 764 cuvinte
Nr caractere:
46 753 caractere
Marime:
46.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
ansamblu de bunuri, produse, vanzare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!