Calitatea Mărfurilor Alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Merciologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect il constituie studierea proprietatilor marfurilor, in stransa legatura cu calitatea, determinata de acestea. Etimologic, denumirea de merciologie provine din latinescul mercis, marfa si grecescul logos, stiinta formandu-se cuvantul compus merciologie Cresterea productiei de bunuri de larg consum a determinat, din vremuri indepartate, aparitia unei activitati de comert a carei organizare si desfasurare a justificat necesitatea crearii de scoli comerciale capabile sa pregateasca elevii in probleme legate de studiul marfurilor, asa cum a fost denumita aceasta disciplina in trecut. Marfa, ca produs al muncii si obiect al activitatii de comert, reprezinta unitatea a doi factori, valoarea de intrebuintare si valoarea.

Merciologia studiaza numai valoarea de intrebuintare a marfurilor, adica gradul sau nivelul in care o marfa satisface nevoile de consum. Ea studiaza astfel, atat factorii care influenteaza aceasta valoare cat si posibilitatile de crestere a nivelului calitativ al acestora. Marfa, ca produs al muncii, are o anumita valoare a carei marime este determinata de valoarea materiilor prime si auxiliare introduse in fabricare, de uzura aparatelor si a instalatiilor tehnologice folosite, de timpul de munca necesar pentru producerea ei, de valoarea ambalajelor folosite etc.

Toate acestea, insumate, determina valoarea marfii si se exprima prin pret.

Marimea valorii exprimata prin pret este insa stabilita si in functie de modul cum marfa satisface o anumita necesitate a omului, adica in functie de valoarea de intrebuintare.

Marfurile sunt grupate dupa anumite criterii: dupa felul materialelor utilizate, pot fi naturale si sintetice; dupa stadiul de prelucrare si folosire, pot fi: materii prime, produse semifabricate si produse finite; dupa destinatie pot fi: imbracaminte, materiale sportive, de uz casnic, etc.

Clasificarea marfurilor cuprinde: sectorul alcatuit din produse cu caracteristici similare (de exemplu, sectorul produse alimentare) grupa o parte din sector (de exemplu, grupa carne si produse din carne) subgrupa o parte din grupa (de exemplu, subgrupa produselor din carne o formeaza preparatele din carne). III Calitatea marfurilor si factorii care o influenteaza Calitatea produselor este definita prin totalitatea insusirilor concrete ti a caracteristicilor care determina utilizarea lor in raport cu scopul pentru care au fost create, precum si eficienta lor economica. De pilda, insusirile concrete care definesc calitatea unui produs alimentar in functie de natura lui, sunt: organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, starea produsului din punct de vedere igienico-sanitar. Calitatea unei marfi, asa cum rezulta din definitia de mai sus, este determinata de: parametrii tehnici (functionalitate, rezistenta la uzura, etc.

), parametrii economici (consum de energie, de materii prime), parametrii estetici ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Marfurilor Alimentare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 329 cuvinte
Nr caractere:
7 462 caractere
Marime:
10.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
calitate, marfuri
Predat:
la liceu
Sus!