Burse curs 8 piața de capital cu bursele de valori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata de valori mobiliare reprezinta tranzactiile cu hartii de valoare, efecte comerciale (actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur). Bursa de valori prin negocierile realizate realizeaza rolul de regulator al fluxurilor financiare, directionand investitorii catre ramurile rentabile si este in acelasi timp si detectorul falitilor.

burse caracteristice - acele burse care prin cotatiile realizate devin de referinta pentru piata financiara respectiva; dupa regionalitate avem: burse de prima mana - unde se negociaza titlurile financiare apartinand unor companii transnationale sau nationale, dar de mare puutere economica; burse locale - unde se negociaza titluri financiare de importanta zonala; din punct de vedere al specializarii: burse strict specializate - a caror activitate este fundamentata numai pe cele care coteaza la bursa; burse mixte - unde pe langa titlurile ce coteaza la bursa, se negociaza si alte titluri, bonuri de tezaur, efecte de tezaur.

Premizele aparitiei bursei de valori Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii financiare, a fost necesara realizarea conditiilor obiective si de ordin normativ care sa faca posibila aparitia si functionarea acestor burse.

Adancirea relatiilor proprietatii particulare si multiplicarea formelor de existenta a acesteia, care in conditiile unei economii de piata libere, guvernata de legi obiective, declanseaza aparitia agentilor economici purtatori ai cererii si ofertei de capital; capital care, in timp, a luat forma inscrisurilor de valoare.

Emisiunea si existenta in circulatie a unui numar mare de titliri de proprietate (actiuni), sau de titluri de credit (obligatii) care vor fi negociate de proprietarii lor pe piata, dupa anumite norme de comert. Emisiunea numarului mare de titluri de proprietate a dus la un numar mare de proprietari, care in calitate de investitori vor fi purtatorii miscarii fluxurilor de capital.

Existenta unor norme juridice imperative care sa reglementeze participarea la piata realizarilor mobiliare, structurilor organizatorice participante prin principiile care stau la baza tranzactiilor bursiere, conduita agentilor economici care lucreaza in acest domeniu.

Reglementarile juridice au menirea de a controla activitatea bursiera, cu scopul de a mentine principiile liberei concurente, sanctionand practicile de concurenta neloiala prin speculatii bazate pe zvonuri care pot genera dezechilibre financiare si sociale daunatoare. O astfel de reglementare juridica, privind piata de capital, a existant la noi din 1929 legea lui Madgearu, iar in prezent a fost elaborata si promulgata legea valorilor mobiliare, numarul 52/94. Scopul esential al burselor de valori Bursele de valori au rolul de a facilita acumularea de fonduri necesare activitatilor propuse de emitentii de titluri financiare prin planurile de afaceri ale societatii respective de la investitori sau alti detinatori de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse Curs 8 Piata De Capital Cu Bursele De Valori
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 867 cuvinte
Nr caractere:
11 012 caractere
Marime:
9.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!