Burse curs 7 tranzacții la termen cu instrumente financiare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acestea sunt tranzactii de mare anvergura, ce se angajeaza in marje, deoarece presupun vehicularea unor sume impresionante, incheiate de institutii financiare internationale, fara a fi exclusa aparitia altor clienti cu potential.

Tranzactiile la termen cu instrumente financiare presupun asumarea obligatiei de a cumpara sau a vinde o anumita suma in valuta sau instrumente financiare, la o scadenta viitoare, in schimbul unui pret fixat de Bursa in momentul incheierii contractului.

La acest tip de operatiuni cu valute, contractul care se incheie in Bursa si are toate elementele standardizate: valoare, valuta, termen de scadenta.

Tranzactiile reglementate la termen cu valute se desfasoara in competitie stransa cu operatiunile FORWARD pe piata bancara, cu consecinte de egalizare a cursurilor.

In timp, acest tip de tranzactii bursiere devin neintertesante pentru speculanti.

Bursele mai importante unde se tranzactioneaza valutele sunt: CHICAGO MERCANTILE EXCHANGE - pentru marca germana, lira sterlina, francul francez; N. Y. COTTON EXCHANGE - pentru dolarul american; PHILADELPHIA STOCK EXCHANGE - pentru lira sterlina, marca elevtiana, francul francez, ECU, dolarul canadian.

Tranzactiile reglementate cu valute se angajeaza in marje, cu o garantie redusa de 10% ce permite angajarea de operatiuni de anvergura cu scopul obtinerii de profit.

Cel care angajeaza o astfel de operatiune o face pe baza propriilor intuitii, prognoze, astfel incat daca prognozeaza o scadere va lua pozitia SHORT (vanzator), si invers Pot fi incheiate si contracte de HEDGING cand este angajata pe piata financiara o tranzactie de livrare la termen, cu scopul de a proteja pretul de cumparare.

In competitia cu pietele interbancare, tranzactiile reglementate cu moneda ofera clientilor avantajul unei operativitati foarte mari, cat si a unei mari lichiditati. Totusi, aceste tranzactii au un grad de semnificativ de risc (este vorba de valute ale caror cursuri sunt osilante si influentate de o serie mare de factori, iar prognoza are grad scazut de probabilitate care nu se realizeaza in practica). Exemplu: operatiunea facuta de Soros, la Banca londoneza care era sa prabuseasca Banca Nationala londoneza.

Bursele care efectueaza astfel de operatiuni sunt: CHICAGO MERCANTILE EXCHANGE; MADE AMERICAN COMODITY EXCHANGE; AMERICAN COTTON EXCHANGE bonuri de tezaur; N. Y. COTTON EXCHANGE pentru obligatiuni de stat; La Londra pentru eurodolari; la Bursa din Paris.

Lichidarea implica angajarea efectiva a operatiunii (livrarea activului financiar) sau acoperirea activului financiar respectiv printr-o tranzactie de sens invers.

Exemplu: 100 unitati CB = 19. 200 lei cotatia Bursei - la momentul t0 - 1$ = 19. 200 lei 1 ct = 100 $ G = 10% Termen scadenta - 1 luna (31. 03 - lichidare) Pc pozitie de cumparator C0V = 100 ct * 100$ * 19. 200 lei/$ = 192. 000. 000 lei G0 = 19. 200. 000 lei - la momentul t1 - 1$ = ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse Curs 7 Tranzactii La Termen Cu Instrumente Financiare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 936 cuvinte
Nr caractere:
9 914 caractere
Marime:
19.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!