Burse curs 4 operațiuni bursire

Previzualizare referat:

Extras din referat:

piata bursiera la disponibil in cazul careia momentul incheierii contractului este urmat, la un interval foarte scurt de timp, de livrare si plata; piata bursiera la termen reglementata unde tranzactiile au ca suport cursul bursier reglementat de piata bursiera, iar la scadenta cotractul poate fi executat prin transferul obiectului acestuia (marfuri sau titluri financiare), purtand denumirea de contract acoperit sau poate fi speculativ caz in care, la lichidare, investitorul isi incheie pozitia printr-o operatiune inversa, inregistrand profitul scontat.

tranzactii pe rata dobanzii; tranzactii de arbitraj.

Tranzactiile pe pietele reglementate reprezinta aproximativ 80% din lichiditatea unei piete bursiere, fata de 20% - cat reprezinta tranzactiile la disponibil.

Cercetarea tranzactiilor bursiere are importanta cognitiva, in sensul ca acestea au un caracter dinamic, deoarece pactica a devansat teoria. Analiza tranzactiilor bursiere are importanta pentru ca influenteaza intreg mediul economic, coborand pana la nivelul individului intr-o societate.

1. PIATA LA DISPONIBIL Piata la disponibil cuprinde doua tipuri de tranzactii: tranzactiile spot (la vedere); tranzactiile la termen (forward). Tranzactiile spot sau la vedere presupun intelegerea intre doi parteneri, in ringul si in afara bursei, in urma careia se stabileste livrarea unei marfi, ce se gaseste intr-un depozit agreat de bursa, cu plata cash intr-un interval de timp, in general (t+3) zile, iar decontarile se fac pe baza cotatiilor in momentul incheierii tranzactiei.

Acest tip de operatii nu contine elemente standardizate ale contractului, avand caracterul unui contract utilizat in tranzactiile internationale, pe baza uzantelor stabilite cu privire la: reguli uniforme de livrare, de utilizare a acreditivului, reguli uniforme privind utilizarea cambiei, biletului la ordin, CEC-ului, etc.

La acest tip de contracte, intre momentul incheierii contractului si cel al livrarii, pretul este cel din momentul incheierii tranzactiei.

Tranzactiile la termen sau forward presupun o intejegere intre doi parteneri de a efectua o livrare la o data viitoare, dar la pretul stabilit in ziua incheierii contractului.

Apare astfel o ruptura intre cele doua momente, cauzata de: sezonalitatea productiei fata de consum (care este permanent) si invers, sau de distantele dintre productie si consum.

Si in acest caz, contractul nu prezinta elemente standardizabile, tranzactia putand fi incheiata si in afara bursei, iar cotatia ramane neschimbata intre momentul incheierii contractului si momentul platii.

Pe baza acestor tranzactii, folosind ca suport cursul stabilit pe piata la disponibil, au aparut contractele la termen si piata preglementata, atat in bursele de marfuri dar, mai ales, in bursele de valori, cauzate de volatilitatea tot mai ridicata a pietelor bursiere de valori.

Acest tip de tranzactii este utilizat din 70, dar culmineaza odata cu crack-ul din 19 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse Curs 4 Operatiuni Bursire
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 790 cuvinte
Nr caractere:
9 141 caractere
Marime:
18.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!