Burse curs 2 instituția bursei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Institutia bursei reprezinta cadrul organizatoric creat in vederea functionarii pietei bursiere intrinseci, dupa principii care sa-i asigure functionarea conform strategiei adoptate.

Institutia bursei a aparut ca urmare a crearii premiselor functionarii pietei bursiere.

Aceasta institutie este reglementata prin acte normative care definesc: Institutia bursiera are la baza o Asociatie a Membrilor Bursei, fapt pentru care, atat legislatia tarilor avansate in reglementarea sa, cat si in tarile unde piata bursiera functioneaza de mai recent, apare reglementat acest principiu.

Spre exemplificare, prin Security Exchange Act (1931) S.

U. A. bursa este definita ca orice organizatie, asociatie sau grup de persoane, inregistrate sau nu in calitate de corporatie, ce constituie, mentine si pune la dispozitie un spatiu plus conditiile necesare confruntarii cererii si ofertei de marfuri sau titluri financiare, pentru indeplinirea, in mod curent, a functiilor bursei concretizate in desfasurarea corecta a tranzactiilor bursiere.

Exista regelementari similare si in Japonia, unde bursa este definita ca o persoana inregistrata in calitate de corporatie, care pune la dispozitie o piata, in vederea desfasurarii tranzactiilor de valori sau marfuri.

In Romania, prin Legea nr. 52/1994, bursa de valori este reglementata ca fiind o institutie cu personalitate juridica, care asigura publicului, prin activitatea intermediarilor autorizati, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea continua, coordonata, transparenta si echitabila a tranzactiilor cu valori mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite garantie morala si securitate financiara si care, de fapt, constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare.

Legea nr. 129/2000 privind bursele de marfuri, reglementeaza bursa de marfuri ca fiind o institutie publica, cu personalitate juridica, reglementata si controlata de CNVM, care autorizeaza functionarea acestei piete si asigura conditiile necesare societatilor de brokeraj pentru efectuarea tranzactiilor pe pietele organizate si autorizate de organul de supraveghere. Bursa este reglementata si autorizata de un organ autorizat, ce supravegheaza piata respectiva.

In Romania acest organ este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM cu: piata valorilor mobiliare; piata marfurilor.

CNVM are anumite atributiuni privind reglementarile in domeniile respective, si anume elaboreaza regulamente de autorizare, functionare si control a acestor piete de capital si a pietei burselor de marfuri.

Bursa este creatoarea cadrului pietei bursiere, a spatiului respectiv unde are loc tranzactia bursiera, dupa anumite sisteme si proceduri autorizate de organul de supraveghere, dar si autoreglementate.

Institutia bursiera asigura acele sisteme de tranzactionare ce confera transparenta, garantie si eficienta investitorilor.

Instituta bursiera poate fi grupata, din punct de vedere al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse Curs 2 Institutia Bursei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 509 cuvinte
Nr caractere:
13 803 caractere
Marime:
69.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!